Castel Starmina Rose demisec 2011 si o intrebare despre alt rose

E un DOC CMD Mehedinti-Starmina, roze somon, cu intensitate aromatica din zona destul de previzibila a fructelor rosii- capsune, fragi, cirese, merisoare. Pe masura ce ia aer, si se incalzeste putin devine mai greu, in gura cu atat mai mult, pe fondul zaharului rezidual. E bine construit, popular, dar nu e campion la capitolul baubilitate. 78 pct. 20 lei, 12,5% alc. Are la baza un cupaj de pinot noir, merlot, cabernet si feteasca neagra. Nu prea inteleg de ce e etichetat "sortiment de vin rosu", dar nu e un capat de tara. In fond HG 769/2010 asimileaza ici-colo vinul rose cu vinul rosu. Nu la etichetare, dar nu e important oricum.

Dar...daca tot veni vorba de normele metodologice ale Legii Viei si Vinului, am o curiozitate: Domeniile Sahateni au in linia "Aurelia Visinescu" un rose, Karakter pe numele sau, care e obtinut din Merlot si Pinot Gris. Ultima oara cand am verificat pinot gris era considerat un strugure alb (de catre legislatie, ca aspectul pielitei este spre roze, cum stiti), iar HG-ul amintit zice la art. 39 3 (ii) ca nu este permisa cupajarea vinurilor albe cu cele rosii. Dar cum vinul rose este si nu este vin rosu, iar interdictia nu pare sa se intinda si asupra musturilor, ce legea nu interzice este permis, right? 
Nu ca ar avea vreo importanta, repet, inteleg  ca vinul este interesant si deosebit, si chiar nu prea inteleg de unde vine aceasta interdictie, daca are vreun fundament legat de sanatate sau alte asemenea minuni, dar as vrea sa stiu pentru cultura mea generala cum sta treaba...

0 comentarii: