Vinul.ro nr. 49

Mi-a luat ceva pana sa-mi dau seama ca Posta Romana mi-a tras clapa luna asta. Asa ca trecand pe langa un Inmedio mi-am completat colectia. Si bine am facut. In acest numar coperta si un materiar interior este dedicata lui Nicolai Tandu (La Cantine de Nicolai si om de televiziune). Cezar Ioan isi continua asaltul asupra starii industrie de vin, facand interesante comparatii cu alte industrii. Omul cu cafeaua aduce restaurantului cesti, espressoare, cel cu berea dozatoare, frigidere, cel cu vinul ce aduce? Da el decantoare, pahare mai smechere? Nu, el aduce in multe cazuri doar bonusul pe dop pentru ospatar. De fapt procesul horecarului e un lait motiv al acestui numar, Rares Marinescu, Valentin Ceafalau, Razvan Avram si altii scanand tarele acestui sistem care pare ca priveaza consumatorul onest de cele mai bune produse pe care le-ar putea consuma.
Vinvest si Goodwine sunt trecute in revista, cu toate noutatile lor, dar si VinCE, de la Budapesta. Cu aceasta ultima ocazie, Valentin Ceafalau l-a intervievat pe legendarul Steven Spurrier, initiatorul Marii Degustari de la Paris din 1976 care a revolutionat perceptia asupra vinurilor din lumea noua. Excelent material, din care imi permity sa citez concluzia: "Am un singur sfat pentru producatorii romani: sa promoveze originalitatea soiurilor autohtone si a terroir-ului!". K-wine feteasca neagra. O competitie inedita in care infruntarea dintre vinuri se face 1 la 1, gen turneu (optimi, sferturi, etc.). A castigat Artisan 2008. E bine ca exista si o punctare paralele a celor de la Vinul.ro. Astfel aflam ca in finala s-au infruntat doua vinuri de 78 si 85 puncte. SI ca cel mai bun vin a iesit in semifinale indefavoarea viitorului castigator. Cam ca Barcelona. In continuare o dubla despre shiraz/syrah, interviuri cu Marc Dworkin (vinificator Alira/Enira si Jidvei), Phillip Cox (manager Recas), Catalin Velea (consultant Horeca). Ne vorbesc despre vin Dan Alexa (pe care-l banuiam mai de mult ca stie si altceva decat sa rupa picioarele adversarilor:) si actrita Oxana Moravec. Otilia Chirita ne povesteste despre hibrizi, intr-un ton de specialist, iar Rares Marinescu despre notorietatea brandului.
Recomandarile mele din acest numar sunt:
Enjoy!