Eberbach Riesling trocken 2011

Rheingau e locul, pe Rin. Qualitätswein e treapta de calitate, trocken inseamna sec, desi nu e secul romanesc. Rieslingurile nemtesti sunt destul de acide, de aceea si continutul de zahar rezidual e mai mare. In acest caz, treaba se invarte pe la 7 grame, desi pe fondul aciditatii (7,5) nu e usor detectabil. Si pretul joaca intre 7 si 8 euro.  
Hessische Staatsweinkellereie este producatorul, mai precis parte din antrepriza Kloster Eberbach. Da, e vorba chiar de fosta manastire Eberbach (monument de arhitectura gotica, in interiorul careia s-a filmat Numele Trandafirului, ecranizarea lui Annaud), al carei domeniu este astazi in proprietatea statului Hesse (Germania este o federatie, ati uitat?). Asadar avem de-a face cu soi de vin produs nu de Hans si Johann, ci chiar de Stat...Nu inteleg de ce nu ii obliga UE sa privatizeze firma...
Vinul in sine e destul de interesant, cu o puternica amprenta minerala, de bitum si pietris, cu aport citric, de lamaie, mare verzi. Asadar iti sugereaza de la bun inceput ca e acid. Si asa este, zaharul se straduie sa tempereze aciditatea, creand impresia de caisa proaspata, gustativ jongland intre partea inca acrisoara, nebatuta de soare a fructului si dulceata fetei bine parguite. Finalul dulce-acrisor e si destul de condimentat, picant. Pare robust, iar alcoolul nu face probleme (11,5%). 
Totusi vinul da sentimentul ca nu e inca bine asezat, mai ales in aceasta infruntare acid-zahar, din care cand unul cand altul pare invingator. Sunt mici asperitati. Ma gandesc ca un an, doi, ar putea sa-l dea pe brazda, dar nu bag mana in foc. Am vazut un rating de 93 pct pe undeva, dar cred ca e vorba de alte vinuri din portofoliul statului Hesse:) Asa-i cand faci aproape numai riesling in 100 de feluri si calitati, mai confunda lumea...


81-83