O metafora de-a lui Vicente Huidobro cu parfum de Gewurztraminer

Vincente Huidobro este un poet chilian. A facut parte din avangarda interbelica care pendula intre Madrid si Paris. Cum marii poeti nu mor niciodata, e nitel stanjenitor sa va spun ca s-a dus in 1948. Dar, in fond, el a spus ca poetul e un mic Dumnezeu, asa ca sa nu ne facem probleme.
Nu sunt un fan absolut, in genere nu prea rezonez cu poetii care isi teoretizeza propria arta, dar ca in viata, si in poezie e de ajuns un vers, de fapt as indrazni sa zic, doar o singura metafora, pentru asigurarea posteritatii. In ce ma priveste si in ce-l priveste pe Vincente Huidobro acest vers face parte din poezia intitulata simplu "Ea" si zice asa: "când ea pleca, în zare se forma ceva care o aştepta". Gasesc maiastra aceasta imagistica a unei frumuseti supranaturale, miraculoase, care este asteptata de ceva oriunde se duce, de ca si cum viata insasi, universul si toate fortele naturii se muleaza in jurul ei. 

Vinul de azi seamana intrucatva. E adanc feminin, miroase a parfumuri puternice, latine, gust vivace si fara a fi extrem de deosebit iti ramane intiparit in minte. Poate si de aceea 2011 pare identic cu 2010, poate ca chilienii de la Conosur au un sablon infailibil, sau poate pentru ca, precum tragicul Don Juan, o vad pe frumoasa Julia in orice femeie. 


0 comentarii: