Hai "Athletico" Lealtanza Crianza 2007 !!!

Azi e ziua cea mare pentru National Arena! Cu centrul istoric invadat de spanioli pur-sange, ori spanioli cu propensiune basca (desi s-ar putea sa ti-o iei daca ii numesti spanioli), in orice caz chelfii cu totii, ar merge un vin spaniol. 

Alegerea zilei: Lealtanza 2007 Crianza (Reserva ar fi fost pentru Champions League, unde anul acesta spumantele engleze se vor infrunta cu rieslingul german, iar Grand Rezerva pentru o finala de campionat mondial), un vin de Rioja, rosu sec, cum altfel, 13,5% alc. 12 luni in stejar francez.

Trebuie spus din capul locului ca nu e un vin oarecare. Si asta pentru ca a fost baut "sec", fara intentii de sprituire, de intreaga adunare formata in jurul unei mese, pe terasa din fata casei bunicului, umbrita de bolta de vita de vie, din: "cumatrul" Ghita, zis si "cumetre", bunicul, zis si "dom' colonel", tatal meu- zis si..."tata", si desigur subsemnatul, zis in aceasta circumstanta "cand era mic..."(dupa obiceiul bunicilor de a vedea vesnic nepotul ca avand 4 ani, in pantaloni scurti, cu genunchii juliti si lingand o acadea). 
Nici daca o hoarda de Master of Wine si-ar fi pus pecetea pe licoare nu ar fi insemnat mai mult pentru mine decat degustatorii ad-hoc din curtea bunicului, care au apreciat  acest vin din Spania, nu pentru ca ar fi fost strain, chiar dimpotriva ("mi-a adus mie cumnatul Ionel din Spania o sticla. Ce sa zic! Vai de mine, ce posirca era..."), nu pentru ca e "de crama"("auzi, nea' Mitea, decat asta cu prafuri, mai ai o sticla de negru de-a matale in beci?"), si nu pentru ca are un pret enorm pentru asteptarile lor (cam 10-15 euro) "o fi asta de fitze, dar stramosescul meu e gratis". 
Presupun ca le-a placut deoarece baricul si-a lasat o amprenta calda, dulce, vanilata si condimentata asupra vinului, dar si pentru ca denota o certa finete gustativa.
Din punctul meu de vedere, acest vin, importat in Romania de catre Budureasca, e unul deosebit de agreabil, direct, o culoare asteptata, tinereasca, rosie rubinie cu tonuri purpurii. Olfactiv prezinta o varietate interesanta de arome,  de la tuse vicioase, de punga de piele plina de tutun, cafea, si condimente, pana la fructe rosii.  In gust se inchide cu tonalitati mai pretentioase de cirese negre, coacaze, prune, ciocolata si un final placut, durabil, de produs de patiserie vanilat, cu top de fructe de padure. Aciditatea buna si taninurile fine, dar prezente mai ales pe final, fac vinul mai vibrant si cu o structura mai robusta decat te-ai astepta la o crianza pe stil nou, fie ea din ilustra Rioja, intr-un cuvant mai atletic (poate si cu "h", dar si cu un "o" in final, ramane de vazut asta seara). 
Asadar, permiteti-mi sa suprapun numele celor doua adversare din editia 2012 a finalei Europa League, si sa  exclam: "Hai Athletico!!!"

PS: sper sa urmarim un spectacol de cel putin 88 pct, cate mi-a sugerat acest vin. Iar daca arbitrul va fi mai cu personalitate, a la Jay Miller, ca sa zic asa, poate sa urce chiar la 90 pct. RP.

0 comentarii: