Lobster&Shrimp Muscadet 2011 (Franta)

The Pairing Collection este o gama a companiei franceze Barton&Guestier. E destul de usor de inteles "branding-ul"- vinul si asocierea considerata de producator- perfecta. 
Acest vin, dedicat fructelor de mare, este un Muscadet Sevre-et-Maine, apelatie de pe Loira de jos, din preajma orasului Nantes si a oceanului Atlantic, certificata AOC din 1936. E o apelatie marisoara- de peste 8200 hectare. 
Muscadet-ul nu este cel mai celebru vin de Loara- in fond de aici stralucesc nume mult mai cunoscute ca Sancerre, Vouvray, Poully-Fume sau Saumur, dar din punct de vedere cantitativ e cel mai tare! 
O alta informatie utila ar fi ca in ciuda asemanarii fonetice nu are nicio legatura reala cu muscatul, strugurele folosit fiind Melon de Bourgogne. Vinurile obtinute sunt de obicei- seci, acide si moderat alcoolizate, descrise mai peste tot ca reprezentand acompaniamentul perfect pentru fructe de mare si alte vietati cu inotatoare.
Exponatul de azi este un vin simplu, dar agreabil. Aduce un nas de flori albe si lamaie, care iti sugereaza ca vei da peste ceva crocant in gust, si nu te inseala- un gust neasteptat de plin, acid, cu puritatea usor de recunoscut a unei lamai coapte, apare si o tusa dulce-acrisoara de zarzara coapta,  iar pe final pulpa de grapefruit alb si nuante calcaroase. 
Nu poti sa te superi pe el, chiar la 26 de lei (in magazinele duty-free Heinrig), iar indicatia din numele gamei este fericita, caci avem de-a face intr-adevar cu un vin de gastronomie, in sensul cel mai propriu al cuvantului, vinul parand mai bun in compania unor vietati marine si fluviale decat de unul singur. E remarcabil cum aciditatea "taie" din creveti sau peste fara a domina gustul preparatului, mai ales daca acesta e gatit mai simplu, fara sosuri condimentate.
Daca ar fi sa gasim corespondente interne- ganditi-va la o mustoasa de Maderat de la Wine Princess. 
80 pct. 

0 comentarii: