Gigondas 2009 Guigal (Franta) si inca o intepatura la adresa importatorilor

Gigondas e una din apelatiile cu motz din Rhonul de sud, vecina cu mai ilustra Chateauneuf-du-Pape. Vinurile rosii sunt produse tipic din cele trei varietati dominante- majoritar grenache, apoi mouvedre si syrah. Istoric vorbind cultivarea vitei de vie in zona e atestata de pe vremea romanilor, de altfel denumirea vine de la jocunditas, insemnand ca localitatea a fost un loc "recreational" pentru trupele romane. Reputatia sa buna e insa de data mai recenta. In 1956 o iarna teribila a facut ravagii, iar acest moment a insemnat un nou start pentru o zona nu tocmai celebra. in 1971 Gigondas s-a desprins de Cotes du Rhone-Villages si de atunci a devenit cunoscuta pentru vinurile sale ceva mai joviale si mai accesibile fata de "fratele mai mare" de care aminteam la inceput.


In ce priveste exemplarul de fata, analiza senzoriala ne releva o culoare rosie rubinie intensa cu reflexii purpurii si un "nas" de flori de camp si mirodenii, un fruct bine exprimat (prune, mure si afine), care se continua natural in gust. Taninuri prezente, dar bine crescute si care contribuie la impresia de densitate si amplitudine. Finalul e herbal si dulce-acrisor, ca o visina coapta. Vin de 13,5% alcool- nu prea evident, daca e servit la 16-18 C. Recomand carafare cu doua ore inainte de consum. 
Un vin pe care n-ai cum sa-l categorisesti altfel decat bun, fara a fi extraordinar, agreabil inca de pe acum, dar probabil cu potential de pastrare pe termen mediu. 89 pct.

Cat despre pret sa zic ca l-am cumparat acum jumatate de an de pe un site frantuzesc cu 14,95 euro. La care se adauga o "taxa" de de 1,27 (transportul pentru un colet de 18 sticle- 23 de euro). Pret total 16,22 euro. La cursul BNR de azi vine 72 de lei. Pret pe evinoteca ultima oara cand m-am uitat- 114 lei (plus transport- hai sa zic- 2 lei)- 116 lei. Rezulta o diferenta de 44 de lei, la un vin care face 72, asadar un adaos fata de pretul "frantuzesc" de peste 60%. Si retineti- amandoua cumparate online si aduse pana la usa!
Dar cred ca am mai zis lucruri asemanatoare si aici, asa ca nu insist cu o morala care ni se infatiseaza fara prea multe ascunzisuri.

0 comentarii: