Vina Tondonia Reserva 1998, R. López de Heredia (Spania)

V-am zis ca-i old school, nu?
R. López de Heredia este o crama destul de importanta din Rioja, Spania, cunoscuta in lumea vinului pentru vinurile de moda veche si scoase pe piata dupa multi ani de la recolta. Ca sa va faceti o idee, acum, in 2013, anul de recolta de gasit pe piata este 2001! Cred ca asta spune ceva, nu? Un amanunt interesant ar fi ca acest exemplar a petrecut nu mai putin de 5 ani si jumatate in baric, dar cu toate acestea dar impactul lemnului e foarte moderat. Cum or putea unii nu stiu. 
Intorcandu-ne la licoare sa remarcam ca acest blend de tempranillo (75%) si garnacha, graciano si mazuelo denota o culoare rosie rubinie cu tuse chihlimbarii destul de evidente. Nas alambicat, matur, superb si evolutiv. Pleaca de la un compozit forestier- pamantos-vegetal si evolueaza spre un amalgam de tutun fin, coji de cirese, pepene rosu, zmeura, un pic de lesie, mure, trufe de ciocolata, petale uscate parfumate, visine. Asta inseamna buchet, pana la urma. Gust acid, suculent, de rodie si cireasa neagra, mult mai putin depliat decat evantaiul olfactiv. Se termină cu ceva acrisor, carnos- ca de suc de visine. E posibil sa nu fi fost pastrat in conditii perfecte, dar chiar asa vinul nu a fost nicidecum defect sau dezagreabil. Doar ca mi-a dat senzatia ca am ajuns o fractiune de secunda mai tarziu si ca a trebuit sa urc in tren din mers. Dar...l-am prins si acum va scriu din el!
Practic si-a meritat banii doar amusinandu-l. Puteam sa nici nu-l beau. Buchetul e foarte amplu, nu s-au zgarcit la florarie.
20-25 euro (se gaseste si in Romania, daca cauti bine de tot), 87 pct


0 comentarii: