Filme artistice cu, despre si paralele cu vinul

Sideways (2004)- cel mai film dintre filmele cu vin. E ca un pahar de Chambertin. Alexander Payne (regizor, scenarist) si actorul Paul Giamatti dau savoare unei povesti dulci-amarui, de viata si amor, stropita din belsug cu pinot noir.



Bottle Shock (2008)- Cu Alan Rickman in rolul lui Steven Spurrier. Un film despre Judecata de la Paris. Prea artistic a zis Spurrier, dar nu-i un film rau totusi. Un Chateau Montelena, doreste cineva?
The Chateau Meroux (2011)- Asta-i unul din filmele acelea ieftine si fara scop, comedii romantice sau de familie, pe care te astepti sa le vezi cand deschizi televizorul la ora 11 ziua. E teribil de prost si de cliseistic, dar e cu vin si mai ales cu mult, mult merlot (astia n-au auzit de Sideways?).



The Vintner's Luck (2009) aka A Heavenly Vintage- e cel mai putin cunoscut dintre toate. Un film franco-neozeelandez plasat la granita dintre fantastic si drama istorica.  Un podgorean din Franta inceputului de secol 19 e vizitat de un inger care ii da sfaturi in legatura cu via si vinul. Si cu asta am spus destule:) Un film cu o distributie foarte buna ( Jérémie Renier, Keisha Castle-Hughes, Gaspard Ulliel si Vera Farmiga) dar care se cam impiedica printre pliurile povestii. Oricum n-am ramas dezamagit, macar e "tras" foarte bine.


Tu seras mon fils (2011)- un film frantuzesc bine condus de regizorul Gilles Legrand si beneficiind de un rol principal foarte, foarte bine interpretat de Niels Arestrup. Un renumit proprietar de crama, ajuns la apusul vietii, isi alege urmasul. O psihodrama corpolenta si frumos filmata. Intre noi fie vorba asta e FILMUL despre vin.


Am evitat treburi deja clasice cum ar fi  The Secret of Santa Vittoria (1969) (cu Anthony Quinn in forma) sau cele in care vinul e doar un amanunt nu tocmai semnificativ- gen A Walk in the Clouds (1995) cu Keanu Reeves, Aitana Sánchez-Gijón si ...Anthony Quinn. Si desigur o oarecare legatura cu vinul descoperim si in A Good Year (2006), de Ridley Scott, cu Russel Crowe in rolul principal, dar presupun ca pe acesta l-a vazut toata lumea.

Despre documentare (si avem la aceasta categorie cateva bune de tot) intr-o editie viitoare.


0 comentarii: