Introducing: Familia Hetei Chardonnay Rezerva Familiei 2011

De Familia Hetei stiu de pe Facebook. Daca o sa ajung suficient de respectat incat sa tin un workshop despre promovarea de vin in new-media- i-as da drept exemplu. Iti faci cont de facebook si twitter, te imprietenesti cu lumea si sunt cateva metode prin care lumea singurica sa se imprieteneasca cu tine, pui niste poze de prin vie, crama etc., nu vorbesti prea mult de vinuri pana nu ai un site urcat sus, iar dupa cateva luni iti faci si un magazin online- asta pana intri in hora distributiei.
Iar eu, ilustru curios, nu am nevoie de mai mult ca sa vreau sa incerc aceste vinuri. 
Apoi- e ceva coerent si atragator pentru mine, chiar daca mai poate fi imbunatatit ici-colo, in brandul Familia Hetei, la dezvoltarea caruia a contribuit Alfred Binder. Pentru ca e chiar o familie- sunt tata, fiicele, ginerii etc, care de pe cele 15 hectare ale lor- fac vin. Vedeti aici de exemplu, cum sta treaba. 
As mai zice ca sunt foarte multe sate din acestea cu mare traditie in facutul vinului printre dealurile Transilvaniei, tot ce lipseste e indrazneala si un pic de tehnologie. Iata astazi daca ajungi cumva in comuna Beltiug din judetul Satu Mare o sa ai cel putin doua crame cu vinuri "certificate" de Lucruri Bune. 

De obicei, chardonnay-ul romanesc pe stil nou e foarte big&bold,  alcoolizat serios. Mai toti producatorii de chardonnay, hai sa-i zicem "premium"- ofera vinuri foarte puternice, de peste 14%. Ei, in acest context oenologul Laszlo Veiszenbacher propune un vin de doar 11,5% alc, IG Dealurile Crisanei! 
Rezultatul e insa echilibrat si deosebit de agreabil, cu o "baubilitate" mai crescuta decat a suratelor de prin alte parti. Pana la urma e tot un chardonnay baricat, cel putin in parte, dar tusele acide sunt destul de prezente si echilibreaza rezultatul.
Cu acestea fie spuse, biletelul zice asa: nas de intensitate medie, cu tuse de ardei verde, scrum, vanilie, pere. In gust apare pregnant ananasul, dar si perele,  vinul are prin urmare o aciditate buna, ce se resimte mai ales pe final. Tot ananas, pentru ca odata ce-ti intra aceasta aroma in minte si-n papile, nu prea te mai poti gandi la altceva. Alt lucru placut e ca impactul lemnului este tinut bine sub control. Mi-a placut si indicatia de pe contra cum ca "noi il servim la 10 °C, alaturi de friptura de porc sau de pasare si o portie buna de cartofi rumeniti in unt". Cum? Fara fructe de mare, risotto si guacamole? :) Si celelelate vinuri au propuneri de asociere culinara ciudat de firesti- paprikas, etc. 
Atrag doar atentia ca daca vinurile din gama Rezerva sunt pentru prieteni familiei si pentru ocazii speciale din familia Hetei (asa cum scrie pe contraeticheta), atunci n-ar trebui sa se gaseasca intr-un magazin. Daca apare vreun botez si ramai fara vin pentru ca l-a cumparat lumea pe tot, mai ales ca sunt editii de aprox. 1000 de sticle?
In rest, cel putin dupa aliura acestui exponat, nu pot decat sa apreciez ceea ce reprezinta acest producator: o afacere de familie, dar cu tehnologie moderna, vinuri curate si accesibile. Ar trebui sa fie mai multi ca ei.

Familia Hetei Chardonnay Rezerva Familiei 2011, IG Dealurile Crisanei, sec, 11,5%- 36 lei, 83 pct.

0 comentarii: