S-a gasit sange de cal in Sangele de Taur !

N-am putut sa ma abtin, ma scuzati. Am stat in cumpana daca sa-l intitulez dupa cum vedeti mai sus sau..."Sange de Centaur" ori chiar "Sange de taur regal", pentru ca da! regalitatea si-a facut intrarea si la Tohani, locul de unde izvorasc spre poporul roman ilustrul Sange de Taur si mai vartosul sau urmas- Sange de Taur Forte, sau pe scurt- STF, denumire care e un bun prilej de hahaiala adolescentina la raft. 
Suntem anuntati pe contraeticheta, printr-o bulina mare, ca sunt furnizori ai Casei Regale. Si daca intri si pe site- asta e primul lucrul care-ti sare in ochi, chiar din header.
Trecand peste glumele inerente, eu as spune ca e de bine. Adica daca legatura cu casa regala ii poate determina pe unii sa faca un produs mai bun, atunci socot ca totul e bine.
Vinul de azi e proaspat rasarit in rafturile marilor magazine si costa 18 lei (nu stiu daca e promotie de new-entry sau chiar atata costa). Este produs de Domeniile Tohani, gama se numeste Mosia de la Tohani- retail (pentru ca exista si o Mosia de la Tohani Horeca- vezi aici), este o feteasca neagra 2011 (de altfel, exista de toate in gama: pinot, cabernet, feteasca alba, SB) are pe eticheta un cuplu facand ceea ce oamenii nobili fac de obicei, pe mosia lor, si anume: echitatie. Pe contraeticheta aflam si legatura cu regalitatea, mosia de la Tohani fiind locul unde s-a casatorit principele Nicolae (cel din interbelic) dupa o incurcata si interzisa poveste de amor.  Sincer...gasesc ca in acest caz legatura cu regalitatea e mai nemijlocita decat altele, de pe la noi.
Inca de la turnare iti dai seama ca n-o sa ai de-a face cu o feteasca medium-body, asta dupa concentrare si pigment. Aromatic aduce unele adieri calde de dulceata de prune, visine, chiar si in secundar- tuse mai elevate de pielarie si tabac. Avand in vedere acestea l-am servit ca pe un rosu rustic- adica mai bine racit decat in mod normal, si nu cred ca am gresit- vinul parand mai agreabil, mai suculent- decat la 18 grade celsius. E dominat de tuse de visine si prune bine coapte, ciocolata neagra, iar finalul aduce ceva herbal- ca de ierburi aromatice uscate, piper, un iz metalic si un mix dulce-amarui, de la impresia de fruct copt si taninurile care se aglomereaza in gustul de pe urma. 
Ce mi-a placut? Nivelul destul de bun de calitate. 
Ce nu mi-a placut- ca desi profilul aromatic corespunde oarecum canonului- e o feteasca extractiva, aducand mai degraba cu un merlot, sau mai bine zis cu un carmenere chilian. Si inainte sa rabufniti- "hai dom'le, cum sa aduca o feteasca a carmenere?!" luati de degustati si mai vorbim. Un vin destul de greu. Un an in sticla i-ar folosi, dar nu m-as baza prea tare pe calitatea dopurilor- foarte scurte.
78 pct, mai mult pentru ca nu sunt fan al acestor vinuri foarte dense. Trecand peste acest aspect- am fost surprins placut de nivelul de calitate.