Chateau de Potiron 2008 si Riesling Alsace 2011

Astea sunt vinuri care se gasesc doar la Lidl, nu va uitati dupa ele prin alte tarabe, ca n-o sa le gasiti.
foto: provin.ro
Chateau de Potiron 2008 e un Premieres Cotes de Bordeaux (apelatie de-a lungul malului drept al raului Garrone, vecina cu Entre-Deux-Mers, Pessac-Leognan, Loupiac si Sauternes), blend de merlot 70%, cabernet sauvignon 27% si cabernet franc (3%, de fason) si costa 29,99, 13% alc.
Il torni si observi o culoare destul de intensa si serioasa, desi lumina joaca frumos in mijlocul paharului, daca e vreo sursa de lumina prim preajma. Nasul e insa tipic bordolez, destul de complex, cu tuse de ciuperci crude, carnuri, tabac, condimente, coacaze, miere (sau chiar dovleac copt- ca nu s-o chema "potiron" de pomana) si o latura vegetala, aromata. Atacul e  califelat si suplu, cam prea pentru unele gusturi, cu note de visine si ciocolata, tocmai pentru a castiga in greutate pe final cand o combinatie interesanta de aciditate, taninuri si tuse picante, imprumutate probabil de la baric, creează un sentiment de vin mai serios decat clasa inscrisa pe eticheta. Urma scapa turma: 84

foto: vinuldincluj.ro
Riesling AOC Alsace 2011 e un vinut destul de interesant, produs de o cooperativa,  foarte potrivit pentru fanii mineralitatii exprimate citet intr-un vin. Aduce tuse mieroase, arome florale, de lamaita si salcam, dar si tuse de ulei de floarea soarelui, cremene si pietre de rau. Gustul e viguros, vinos, cu arome de piersica necoapta, iz lemonat, o fateta minerala bine expusa si gustativ. Finalul e dominat de mar verde si lasa o impresie moderat tonica, ca de grapefruit roz- decojit. E un vin robust, nu foarte complicat, si chiar as zice se aseamana mai degraba cu un riesling italian bine facut(cum e Cuvee d'excelence al celor de la Vinarte). La 20 de lei nu-ti pare rau de bani, dar nici nu e o lucrare de pus in rama. 12% alc. 80 pct.

Trebuie sa concluzionez: dupa cateva vinuri incercate din oferta Lidl, lucrurile stau destul de bine, pentru marele retail, cel putin. Nu sunt multe, dar inteligent alese. E bine deocamdata, pentru ca probabil vinurile acestea vor sta in acele rafturi mult si bine. Nu stiu cat de multe vor mai fi, dar mai bune ma indoiesc. 

0 comentarii: