Leon Beyer Gewurztraminer 2010 (Franta)


Beyer e o afacere de familie, cu o traditie viticola fabuloasa, care incepe din Alsacia secolului al XVI-lea. Nu-i de mirare ca in cartierul general din frumosul burg Eguisheim se produc soiuri specifice, de la sec la dulce, in maniera traditionala. 
Astazi despre un gewurztraminer, soi cunoscut romanilor (si sasilor si secuilor), datorita raspandirii sale in Transilvania, unde a ajuns- ca in patria noastra- pe filiera germana.     
Vinul face parte din gama "clasic" (un nume frumos pentru entry-level), desi pentru acest producator, entry-level are alt nivel de calitate si pret decat am fi tentati sa banuim.
Culoarea este aurie, frumoasa, stralucitoare. Notele olfactive sunt intense, cu petale de trandafir, cremene, si crema de patiserie, iar in gust descoperim tuse de fruct bine evidentiate- cum ar fi lyche, mango, ananas, si o nuanta tipica- picant-aromata, de coaja de portocala, miere de coriandru, si pe final ghimbir. Tusele condimentate sting cate ceva din fructul evident si dulce. Alcool- 13,5%- foarte maiastru ascuns.
Nu e un vin pentru pentru fanii hardcore al prospetimii si aciditatii. Pentru ei acest tip de gewurz (si poate gewurz-ul in general) nu e o solutie. Dar are o textura plina, bogata, si un profil aromatic incantator. In aceasta ordine de idei, as zice ca vorbim despre un sec nemtesc, fie el de partea franceza a granitei, deci pentru gusturile noastre ar fi un demi de mare succes. 
In concluzie pot spune ca e un vin cu tipicitate foarte buna, realizat profesionist, si care isi confirma potentialul de pastrare mediu, parand proaspat la iata - 2 ani de la intrarea pe piata. 
86 pct. si cam tot atatia lei, in oferta Evino.ro