BBdV ep. 26: Snake Dog IPA

Maryland e un stat pe coasta de est a Statelor Unite. Aici s-a mutat cea mai veche berarie- Flying Dog- din ilustra statiune montana Aspen, Colorado, in momentul in care extinderea a parut inevitabila. 
Am mai scris de o bere produsa de ei, Raging Bitch, care e o chestiune speciala, sezoniera. Berea de azi are caracter permanent, fiind unul din produsele principale ale berariei. Denumirile berilor sunt un amestec de grotesc si scandalos, iar grafica- in acelasi ton- este semnata de graficianul si caricaturistul Ralph Steadman. De altfel, exista o vaga legatura intre bere si scriitorul american Hunter S. Thompson (vezi Fear and Loathing in Las Vegas si The Rum Diary), Steadman asigurand si ilustratiile operelor scriitorului amintit. 
Trecand peste aceste aspecte, licoarea e o IPA, adica india pale ale, soi de bere cu istorie atat de incarcata, incat prefer sa nu ma apuc de citat wikipedia. Oricum, sa zicem doar ca e o bere mult mai bazata pe un mixuri de hamei decat altele.
Aspect- clasa intai, aurie, virata usor spre aramiu. Spuma frumoasa, fina. Aromele sunt destul de ademenitoare, de fruct exotic, citrice, sirop de malt, picanterii. Intra cu o carbonatie medie, fina, in aceleasi tuse dulci-citrice, dar pe final, mai degraba in finish, ca sa fiu exact, lasa o impresie foarte "dry", amaruie. O bere cu balans intre diverse repere gustative, dar nu cade de pe sarma, lasandu-te masca de performanta, si aplaudand frenetic la sfarsit. Nivelul de alcool e mare- 7,2, dar nu apare pe nicaieri evident. Big like! 
4,5 capace. As da 5, dar iau in calcul la 13 lei/33 cl (in Auchan) e si normal sa fie buna.

0 comentarii: