Noile spumante ale Cramelor Recas

Va spuneam zilele trecute, ca spumantul rose Bendis de la Petrovaselo le-a dat idei si vecinilor mai mari de la Cramele Recas- producatorul, care s-au gandit sa-si consolideze portofoliul cu niste bule de sorginte  italiana. Zic asta pentru ca nu de spumante (cava sau prosecco) duce lipsa Cramele Recas- importatorul, dar si deoarece vinul de baza este produs la Recas, trimis in Italia la Vinicola Tombacco, care-l returneaza spumant inapoi. Merge si-asa, ce sa zic. Ca sa ai fabrica de spumante in tara noastra trebuie sa indeplinesti o sumedenie de conditii, asa ca nu-i de mirare ca exista iata doi producatori care prefera sa realizeze a doua fermentatie in strainatate, dupa care sa-si importe inapoi propriul vin, decat sa-l produca chiar ei. 
Cele doua vinuri spumante au fost introduse in gama Sole, si sunt accesibile la preturi asemanatoare cu celelalte din gama. Ambele sunt etichetate brut si cu 12% alcool.
Spumante Alb este un chardonnay, produs din struguri recoltati cui 3 saptamani inaintea celor destinati vinurilor linistite, dorindu-se o aciditate catr mai mare. Vizual arata bine, cu efervescenta ridicata, perlare constanta, bule medii, culoare alb-aurie, stralucitoare. Nazal ofera unt, drojdii si un amalgam fructat, care se trasporta in gust. Ca am ajuns aici sa notam ca e destul de fin, dar fructat, cum nu se intampla prea des la spumante, si asta mi se pare ok. Apar tuse de pere, limeta si pe final pulpa de grapefruit, cu cateva vinisoare amarui uitate la filetat. E si o nota de fructe exotice, dar usor chimica, probabil de la lichidul de expeditie. Nu-mi fac griji, sunt convins ca se va integra in peisaj, in cateva saptamani. Bun, chiar mi-a placut, bine nu intr-atat incat sa-mi alunge pofta de o cava in aceeasi bani, dar in peisajul spumantelor cu etichete romanesti sta binisor.
Spumante Rose e produs din pinot noir, tot asa cules cu cateva saptamani inainte de recoltatul standard, si la nivel de calitate e asemanator cu ruda alba. Aduce, pe langa tusele aromatice specifice, untoase, evidente arome de fructe rosii- capsune, zmeura, si o adiere de petale de trandafiri. Gustul e spritzy, evident, iar  tusele de cirese coapte se pun bine in valoare. Finalul e usor dulceag, de vata pe bat, precum rose-urile cu un usor rest de zahar.

Pe ansamblu, doua spumante proaspete, agreabile, bine lucrate. 

0 comentarii: