Castellroig Brut

Am servit acest vin spumant la o masa festiva, de familie. In prealabil, am desfacut o sampanie adevarata- Piper-Heidsieck NV. Trebuie sa marturisesc ca poate din alte motive decat calitatea, poate o stocare nu tocmai fericita, cine stie?, dioxidul de carbon spaniol l-a biruit pe cel francez. Ciudat veti zice, avand in vedere ca sampania costa de vreo 4 ori mai mult. In fine, pana la o intalnire mai prielnica cu ilustrul spumant de Champagne, va scriu astazi despre cava de la Sabate i Coca, produs din obisnuitele macabeo, parellada si xarello, 11,5% alc, 45 lei. Pe stick-ul in limba romana apare "vintage"-ul 2011.
De ce l-am preferat? Pentru ca aspectul e corect, perlare buna, bule fine, constante, nasul e regulamentar, cu drojdii fine, unt, citrice. Gustul e aerat, aduce a spuma cu aroma de lamaie, smooth, fin, ce mai- stas! Nu e foarte cremos, si asta contribuie la caracterul fresh al vinului, exista si nuante minerale care complica gustul- sa zic calcar sau praf de creta. Se stinge destul de rapid lasand in urma gura curata si pofta de mancare. Excelent langa o tarta cu spanac si branza. Bine, n-a fost chiar tarta, dar asta nu e un blog culinar. Sotia stie mai bine ce fel de mancare a gatit. 
Eu stiu doar ca alaturarea a fost delicioasa.

PS:  firesc, e mai prietenoasa decat varianta brut nature, poate din pricina zaharului rezidual un pic mai mare, sau poate pur si simplu pentru ca e un pic mai buna. Sincer, daca as avea de ales m-as axa pe brut.