Sauternes 2012 Jean Galan (Franta)

E un vin alb dulce, de Sauternes, asadar un semillon cu probabil ceva sauvignon blanc pe alaturi.  
Si costa 30 de lei, la acest pret fiind cel mai ieftin exponat al celebrei apelatii bordoleze din piata romaneasca. Chiar si in strainatate v-ar fi greu sa gasiti ceva mai ieftin. 
E- daca vreti- corespondentul acelui Icewine de-a lui Peter Mertes din Kaufland. Doar ca acest Sauternes se gaseste in Lidl. Dopul sintetic e insa la fel. In aceste conditii citesc cu oarecare mirare indicatia privind potentialul de pastrare de 20 de ani. Mirarea mi s-a adancit dupa ce am gustat vinul.
Culoarea e frumoasa, galben aurie. Nasul e indubitabil autentic, emanand arome frumoase de fructe confiate , miere si compoturi. Gustul, in schimb, dezamageste prin greutatea sa, cat si prin faptul ca ar fi fost de dorit o aciditate mai mare care sa ofere o placere a bautului mai ridicata. Asa, norocul lui!, a stat vreo saptamana in frigider, imputanandu-se lent si cauzandu-mi mirare de fiecare daca, deoarece refuza cu ostentatie sa se schimbe. Primul pahar a fost ca ultimul. Desi au trecut 7-8 zile intre ele. Sau poate acesta e un exemplu ca au subestimat potențialul de pastrare:)    
Deci in concluzie, nu e un vin rau, dar nici bun, blink-blink-ul si apelatia celebra neputand, in ciuda dorintei si propriilor prejudecati, sa-mi cauzeze vreo mare placere. 
Dar...ca introducere in Sauternes, pret de o inghititura-doua poate fi o alegere potrivita si la un buget foarte mic, avand in vedere pretul mediu al acestor licori.

0 comentarii: