Conde de Valdemar Gran Reserva 1981 Rioja (Spania)

Am avut ocazia sa beau acest vin interesant, diferit ca impresie de varianta 1978, incercata in urma cu cateva saptamani.  Anul 1981 a fost foarte bun in Rioja si nu sunt putine vinuri din acea recolta care au rezistat timpului. Din fericire e  cazul si acum. 
Pe o scara a corpolentei 1981 este cu un grad mai sus decat fratele sau, este mijlocul mijlocului ca sa zic asa, nici greu, nici usor, un vin numai bun de baut. 
Culoarea este rosie rubinie, cu licariri jucause in mijlocul paharului, si fara a trada cu bordurile sale o maturitate ingrijoratoare. Nasul este conform asteptarilor de la un vin de peste 30 de ani, cu aromatica clara de cutie de lemn, tutun fin, dar si usoare tuse de ciocolata si fructe negre, mure, prune si cirese negre care se regasesc si in gustul surprinzator de fructat, de o dulceata remanenta, moderata de doar de unele impresii de fructe rosii, coapte, pe final, si de un praf de condimente. E posibil sa fi fost vinificat cu un oarece rest de zahar, altfel nu-mi explic aceasta dulceata de fruct copt pe care o sesizam atat de evidenta in gust. Si pana la urma, e firesc ca  fata de "nasul" elegant, in gust lucrurile sa fie mai asezate, mai uniforme. Nivelul de alcool (13%) este excelent integrat.
Pe scurt, un vin care a fost conceput sa reziste trecerii timpului, facut sa fie baut la maturitate, iar contraeticheta ne indica si acest fapt: nu mai putin de 42 luni in baric si 44 in sticla au fost necesare pentru a convinge crama ca licoarea e gata pentru a ajunge pe piata. Iar astazi este numai buna de baut.Marturisesc ca mi s-a parut mai agreabil decat fratele ceva mai mare si aciditatea mi s-a parut mai domoala astazi, dar si vinul mai sobru, cu arome si haine mai intunecate. Una peste alta e un vin de 90 pct. Si din admiratie pentru maiestria acestor oameni din Rioja.
Dupa aspectul impecabil al etichetei trebuie mentionat ca probabil ea a fost aplicata mult dupa imbuteliere, o indicatie a faptului ca provine dintr-o rezerva a producatorului, doar timbrul de origine, dopul original care necesita putina atentie la extragere si desigur aromatica inconfundabila al unui vin cu multi ani in spate fiind o indicatie clara a vechimii sale. E firesc sa-ti pui unele intrebari, dar din fericire ele se atenueaza dupa ce gusti vinul. Si asta e tot ce conteaza. 
Nu stiu daca v-am spus data trecuta, dar aceste vinuri pot fi cumparate in Romania! De pe vinescu.ro
Ganditi-va bine la ce vinuri romanesti poti gasi din 1981 si mai ales la ce preturi pot fi cumparate ele, si atunci sunt convins ca 185 lei pentru o Rioja Gran Reserva din 1981 in stare buna de functionare, n-o sa para prea mult.


0 comentarii: