Zestrea Murfatlar Feteasca Regala 2011

Noutate 2011! Asa scrie mare pe sticla. E prima feteasca regala de Murfatlar pe care mi-o amintesc eu, si in orice caz prima la care know-how-ul  reputatului enolog Razvan Macici s-a rasfrant intr-un produs Murfatlar SA dintre cele mai accesibile. Demisec. 12 lei. Asteptari mici, mici, mici. In prealabil s-a intamplat ceva ciudat. Am vazut cu coada ochiului acest vin pe cand eram la cumparaturi intr-o Billa. Abia dupa ce am iesit din magazin am procesat informatia. La cateva zile m-am intors sa o cumpar si ia-o de unde nu-i! Nu-mi dau seama exact ce s-a intamplat, ma indoiesc ca a dat navala poporul roman sa cumpere noutatea. Mi-a trecut prin minte ca tulai-doamne o fi avand prin ea treburi care i-au obligat s-o retraga, sau alte nerozii de om patit. In final, am gasit-o la cateva zile diferenta din Selgros (noroc cu deficitul de capace pentru borcanele de compot). 
Vinul in sine are o culoare galbena stralucitoare. Nasul este curat, fresh, cu note de mere verzi, pielita de strugure si usoare tuse de grapefruit. Gustul are o plinatate de care restul de zahar nu este strain, apar tonuri citrice care se straduie sa compenseze dulceata si in aceasta ordine de idei ceva fizz sau aciditate mai ridicata ar fi fost dezirabila. Asa ramane un compozit dulce de mar, para si un amanunt exotic, cu final repede curgator in aceeasi tenta, desi ceva vegetal, amarui isi face prezenta pe final, din fericire, as zice. Alcoolul (12,5) e bine integrat, in caz ca se intreaba cineva. 
Nu e un vin rau, mai ales daca luam in considerare pretul, dar nici nu e foarte versatil, asa siropos cum este.  E potrivit fie pentru mese minimaliste si rustice gen cas cu rosii de gradina, fie pentru deserturi frugale, cu branzeturi cremoase si felii de fructe, lucruri pentru care relativul deficit din raportul zahar-aciditate nu e un impediment.
Nu pot face o comparatie intre fetestile regale de Murfatlar, deoarece e prima pe care o incerc, dar gandindu-ma la alte vinuri din aceeasi gama pe care le-am incercat, mi s-a parut un progres simtitor. 75 pct.

3 comentarii:

Dan spunea...

Deci mergem tot pe Castel Huniade? Daca zici ca s-a mai ridicat nivelul, cam acolo ar fi stacheta pe intervalul de pret respectiv...

George Mitea spunea...

E dupa gust. Pentru alde noi, da. Pentru spritz, vezi mai sus.

Dan spunea...

J'ai compris...