Merlot Rose 2011 Domeniile Vanju Mare

Anual acesta printre castigatorii de la Cannes s-au aflat Cristian Mungiu (premiul pentru scenariu), Cosmina Stratan si Cristina Flutur (premiul de interpretare), din filmul "Dupa Dealuri", dar si cateva vinuri romanesti:)
Cum? Pai da, din moment ce mai multi producatori romani de vin au emis comunicate de presa conform carora au castigat medalii la Cannes. Dar nu, juriul format din distinsi oameni de film, in frunte cu regizorul italian Nanni Moretti, nu si-a facut timp si pentru jurizarea unor vinuri rose, probabil in timp ce vizionau filmele inscrise in competitia oficiala. E vorba de un alt "Cannes", de fapt "Mondial du Rose", concurs de vinuri organizat de Uniunea Oenologilor din Franta si care a avut loc cu 2 saptamani inaintea startului festivalului de film. In vreme ce festivalul de film a ajuns la a 65-a editie, concursul de vinuri e inca in scoala primara- a opta editie. Ca sa profite de pe urma "premiilor obtinute la Cannes", cu care ne-au obisnuit in ultimii ani cei cativa regizori care au aparut din spuma marii si in ciuda starii generale a cinematografiei romanesti, bravii nostri vinari au dat aurul la Mondial du Rose pe aurul de la Cannes. In fine, treburi de marketing.
Despre Vie-Vin Vanju Mare stiu doar ca se straduie de cativa ani sa ridice calitatea vinurilor, dupa ce in prealabil au inscris in panoplia enologica un nou "prince", anume Vlad, in speranta ca vor emula succesul unor branduri mai apreciate si cu mai multa traditie cum ar fi Price Matei, Prince Mircea si Prince Stirbey. Aceasta gama de vinuri- Domeniile Vanju Mare- vine intr-o prezentare destul de curata si cuminte. Rose-ul de care vorbim astazi, este produs din merlot (cu 15% alte lucruri printre care feteasca neagra), are o culoare rose-somon, un nas comun rose-urilor, melanj de fructe rosii si un iz de acetona (aud ca de la filtre se trage), aroma pe care unii degustatori il identifica eufemistic cu pepenele galben. Gustul e destul de intens, greu, cu arome de zmeura, mure dar si dude- fructe care azi sunt pe toate drumurile (la propriu). Un neajuns ar fi ca izul de care aminteam se trasmite cumva si in gust. Altfel, e destul de ferm, cu aciditate ridicata mai ales pe final, alcoolul (13,5) e bine integrat. Finalul e puternic, amintind de visine si fara a fi lipsit de o mica astringenta si putina cireasa amara.
Nu e tocmai genul de rose de baut in vremuri caniculare. Vinul costa 26 de lei in hypemarketuri, deci nu e foarte ieftin, dar e un progres fata de fata stiuta de mine a acestui producator.
79 pct

0 comentarii: