BBdV ep. 16. Hobgoblin ruby beer, Michael Caine, si alte lucruri din tara unde tv-ul este telly

Din Anglia, taramul lui Shakespeare, Dickens si Tolkien, tara serialelor BBC, a adolescentilor beti morti, prabusiti pe strada, tara pub-urilor, a fotbalului (printre multe altele), a ramasagurilor, tara lui Guy Ritchie si Michael Caine, tara povestilor cu hobiti, spiridusi, spicegirls si alte zane vine o bere cumparata din Kaufland, 8 lei/sticla de 0,5- Hobgoblin, produsa de Wychwood Brew, undeva printr-o padure intunecoasa, imi inchipui.
Prima impresie e buna: o culoare aramie, frumoasa, cu tuse rosiatice. O spuma crem- deschis, persistenta, compacta, iar jos acolo unde se formeaza spuma pare lichida, cremoasa. 
Privita de departe berea pare lipsita total de carbonatie. Te intrebi de unde vine spuma, pana la urma. Asa ca dai zoom si vezi milioane de minuscule bule care urca spre suprafata, atat de mici incat trebuie sa te uiti cu atentie ca sa le surprinzi. Inca de pe acum pare clar ca nu e o bere lager sau pils, cu care sa fim obisnuiti. 
In nas apar note de ciocolata- mai degraba bomboane toffee, drojdii fine, dar si ceva intrigant, dulce-siropos, pe care vad ca lumea il pune pe seama maltului, care seamana oarecum cu un fresh de mere. Acest intrigant miros se transporta si in gust, unde va constitui o coloana vertebrala sustinuta de arome de cafea si ciocolata, de amaruiul hameiului, contrast care face berea foarte agreabila. Socant e gustul primei inghitituri- pare catifetala dar lipsita de fizz. Pare apoasa. Apoi, nu stiu exact cum, papilele se obisnuiesc rapid cu acesta textura compacta, densa si catifelata a berii, poate si pe fondul usoarei incalziri aromele si gusturile se potenteaza. Exista si ceva amintind de ierburi aromatice, mai ales in nas si pe final. In mod clar o s-o mai beau. Chiar in seara asta. 4,5 capace.
Cred ca e genul de bere pe care o bea Michael Caine, in Get Carter, Sleuth si celelalte filme din finalul anilor 60 si inceputul urmatoarei decade. Ba chiar si berea pe care o bea Alfred "in the Batman movies".  Apropos de asta, uitati aici ce pot face Steve Coogan si Rob Brydon in The Trip:

1 comentarii:

Anonim spunea...

Deștept film. Mulțumesc pentru sugestie. Ciprian.