La pescuit de somon in Yemen cu Xinomavro Reserve 2008 Alpha Estate (Grecia)

Daca va veti duce la pescuit de somon in Yemen n-ar fi rau sa luati o sticla de vin cu voi. Printre altele, aud ca e foarte cald acolo, atat de cald incat canicula noastra ar parea o dimineata friguroasa de ianuarie. Dar si filmul e lejer, fara a-i lipsi cateva uncii in greutate, cat sa nu para clasica, stupida comedie romantica "american style". Nu de alta, dar de la BBC, Ewan Mc Gregor si Emily Blunt aveam oarece asteptari. E o poveste de vacanta, numai buna sa va atraga atentia de la enorma presiune la care ne supune media zilele acestea. 
In alta ordine de idei, tot pe filiara vacantei, iata un vin de 15 euro (in duty-free-ul aeroportului din Corfu), cumparat fara o prealabila documentare. Va prezint, cu sinceritate, factorii decizionali: amprenta lui Parker pe gatul sticlei (93), sticla in sine- foarte grea, lata in umeri, de foarte buna calitate, indicatia "Vieilles Vignes" (vita veche, care dupa cum stiti are obiceiul, daca a fost corect intretinuta, sa dea vinuri mai cu motz decat cele din plante junioare), soiul inedit- xinomavro, indicatia geografica Amyndeon, din Macedonia greceasca, loc cunoscut pentru lucruri bune.  Sa nu spuneti ca nu-mi respect propriul ghid de cumparaturi:)
E un vin foarte frumos, si daca va intrebati, va spun de la inceput: e de 90+ indubitabil. Culoarea e frumoasa,  pinot noir rosu-rubiniu. Olfactiv este deosebit de interesant si schimbator, avand in mod cert ceva al lui. Un mix de condimente pudra, marochin de calitate, gudron, si un strat de fructe  negre, coapte, zemoase. In timp apar alte noi arome- cum ar fi tabac, acadele, tuse iluzorii ciocolatii, maslina kalamata. Foarte complex, cum spuneam.
Stiind ca vinul a fost baricat 2 ani te surprinde puritatea fructului, gustul de Skittles, amalgam de fructe rosii si negre- cirese (rosii, negre), coacaze, pruna, de fapt orice bobita numai copta sa fie. Apar, tot in timp, si tuse un pic mai grave-vegetale, dar fructul dulce sustinut de aciditatea vibranta si bine integratele note de lemn sunt parametri care fac acest vin sa aiba o baubilitate de speriat. De altfel, sfatul meu este sa luati doua sau mai multe sticle. Nivelul alcoolului este 13,5%, greu de sesizat chiar la temperaturi mari. 92 pct.
French-style,  cu ceva propriu, autentic, din plante vechi de 88 de ani, usor impotriva curentului, ca un somon:)
Hai, ca l-am laudat destul, sa-l lasam si pe Ciprian sa-si dea cu parerea:)
PS: Te duce cu gandul la un biftec suculent sau niste coaste de miel la gratar. Dar ar merge si cu un somon. Tartar.


6 comentarii:

Ciprian spunea...

parerea mea o stii deja: it rocked! :)

George Mitea spunea...

It did!
Cine se duce in Grecia e luat sa ia legatura cu noi inainte!

BogdanC spunea...

Pacat ca a aparut asa de tarziu comentariul. Eu pe 26 iunie m-am intors din Grecia..............

George Mitea spunea...

Bogdan, şi noi i-am dat cep abia pe 5. Dar e de urmărit

Unknown spunea...

Daca vi se face dor de el, il gasiti si in Romania pe smartdrinks.ro :)

George Mitea spunea...

notat! merci