Spumante de hypermarket sub 25 lei

La noi, spumantul este asociat cu ocaziile speciale. Romanul nu bea un pahar de spumant la orice masa. Sigur, nu-i obligatoriu, si singurii care protesteaza sunt producatorii si vanzatorii de spumant. Apoi, romanului ii cam place bautura "de dulce", si chiar aromatizata cu piersici si alte minuni. Asta e de rau. Adica sper ca va dati seama ca acela nu-i vin natural, cu atat mai putin  spumant, ci o bautura eventual pe baza de vin, cu alcool si dioxid exogen si arome "identic naturale" de fructe, adica din acelea care au aceeasi legatura cu fructul din copac precum laboratorul de chimie alimentara cu corcodusul din curtea facultatii. 
Trebuie sa marturisesc ca, daca am de ales, trag spre spumantele cu cat mai putin zahar, ceea ce la pretul anuntat in titlu nu este chiar fericit. La vinurile cu carente un pic de zahar mai indulceste, la propriu si la figurat, rezultatul. Dar la mine, spumantul la mese festive (sau mai putin) are rol de aperitiv, sau, in unele situatii, vin de toata masa. La desert ar fi de preferat un vin dulce care se potriveste mult mai bine cu dulceata prajiturilor, torturilor, placintelor, etc. Cu acestea fie zise, iata un scurt periplu prin oferta efervescenta a hypermarketurilor romanesti.

Millenium sec, Cramele Halewood- fermentat in tanc, culoare galben pai, dulce acrisor cu un ton de citrica, mar si nuante usor amarui. Perlare abundenta, nebadaioasa. 12 lei. 12%.  Poate am devenit prea pretentios: 70 pct.

Sohnlein Brillant, Sekt, Trocken, Germania- sekt- adica spumant, trocken- adica sec. Fermentat in tanc. Intrusul strain are culoare galben pai-verzui. Vizual te uimeste cu perlarea si efervescenta de vitamina C solubila. Bule mari, neobosite.  Notele amarui primeaza si sunt foarte persistente. 12 lei. 11,5%. 63 pct .
 
Zarea Cristal Collection demisec. Fermentat in tanc. E un clasic. Culoarea aurului. Nu merge ca aperitiv, nici ca desert, poate ca vin de toata masa, in loc de bere sau spritz.  Lasa senzatii dulcege, de sirop, contrabalansate oarecum de notele de mar si carbonatia energica. E “demi”, nici prea-prea, nici …n-as cumpara-o voluntar. 18 lei. 12%. 74 pct.

Zarea Diamond Collection Brut. Vin spumant fermentat in sticla. Culoare galben verzuie, perlarea este buna, cu bule mari si mici, ca sa zic asa. Aromatic ofera doar impresii de mar verde proaspat muscat, si o  senzatie acra care constituie si filigranul gustative. Pacat, in atac, parea fin si elegant, dar nota de acid citric, imposibil de ignorant, stirbeste ceva din “perfectionarea continua de la 1912”. Mi-a placut ravasul prins de gat, povestind ilustrat procesul tehnologic. 11,5%, 22 lei. 73 pct.

Prahova Valley Brut. Cramele Halewood. Produs prin metoda traditionala. O perlare puternica. Si note clare de mar, para, lamaie, cu un final dominat de note usor drojdioase, amarui, amintind de migdale sau grapefruit. Face banii. 12%. 20 lei. 77 pct

Cashmere Dark. Sec. Produs de Oenoterra. Fermentat in tanc. Ca la multe spumante obtinute prin acesta metoda timpul trecut de la imbuteliere este important. Dupa un an-doi incepe sa-si piarda din savoare. Asa se face ca trebuie sa buchisiti contraeticheta dupa indicii privind data imbutelierii. In cazul fericit veti intalni un spumat decent, neutru aromatic, de aperitiv si datorita restului de zahar, chiar de toata masa. Culoare galben-pai. Efervescenta buna, cu bule medii. Note florale, moderat citrice, cu iz de boaba de strugure copt si lime. 12%, 20 lei, 76 pct. 



Angelli Cuvee Imperial demisec. Fermentat in tanc. E un spumant des intalnit. Galben pai. Efervescenta ciudata, inconstanta. Atat olfactic, cat si gustative prezinta note vulgare, drojdioase, care combinate cu zaharul imbelsugat  dau un gust amintind de braga moderna (adica mai fina si mai indulcita decat ruda ei comunista). Eu v-as recomanda altele. 11,5%, 18 lei. 62 pct.






Sa ne vedem sanatosi. Promit ca vom vorbi si de spumante mai cu staif in viitorul apropiat.


PS: Cine este spumantul si ce vrea el:
GUVERNUL ROMÂNIEI Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002
"Vinul spumant este produsul obţinut prin fermentarea primară sau secundară a strugurilor
proaspeţi, a mustului de struguri sau a vinurilor descrise la pct.12 si 13, cu un conţinut în dioxid
de carbon de origine exclusiv endogenă, care prezintă atunci când este conservat la 20ºC, în
recipienţi închişi o suprapresiune datorată anhidridei carbonice în soluţie de minim 3 bari la
temperatura de 20°C."
"Art. 37. (1) În funcţie de procesul tehnologic de obţinere, vinurile spumante se clasifică în:
a) vinuri spumante obţinute prin a doua fermentare în butelii;
b) vinuri spumante obţinute prin metoda transferului izobarometric(transvazare);
c) vinuri spumante obţinute prin metoda de fermentare în cisterne de presiune;
d) vinuri spumante obţinute printr-o singură fermentare în cisterne de presiune.
(2) Definiţia vinului spumant este prevăzută în Anexa nr. 3 la prezentele norme.(n.a: vezi mai sus)
(3) La comercializare, în funcţie de conţinutul în zahar, vinurile spumante şi vinurile spumoase
pote fi:
- but natur, dacă conţinutul de zahăr este de maxim 3 g/l;
- extrabrut, dacă conţinutul de zahăr este cuprins între 0 şi maxim 6g/l;
- brut, dacă conţinutul de zahăr este de maxim 12 g/l;
- extrasec, dacă conţinutul de zahăr este cuprins între 12 şi 17 g/l;
- sec, dacă conţinutul de zahăr este cuprins între 17 şi 32 g/l;
- demisec, dacă conţinutul de zahăr este cuprins între 32 şi 50 g/l;
- dulce, dacă conţinutul de zahăr este mai mare de 50 g/l."

Ca sa epuizam subiectul bulelor, iata si  definitiile altor tipuri de vinuri care fac fîs:
"Vinul spumos este produsul obţinut din vinuri de masă cu conţinut în dioxid de carbon de
origine total exogenă care eliberează atunci cand este deschis recipientul, dioxid de carbon
rezultat în parte sau în totalitate din adiţia de gaz şi care prezintă o presiune suplimentară
dezvoltând în sticlele în care este îmbuteliat ca produs finit o presiune de minim 3 bari la
temperatura de 200.
Vinul petiant este produsul obţinut din vin de masă, vin cu denumire de origine sau din
produse din care se pot obţine vinuri de masă sau vinuri cu denumire de origine,
- cu titrul alcoolic dobândit de minim 7 % în volume şi titru alcoolic total de minim 9% vol;
- cu conţinut în dioxid de carbon de origine endogenă, care dezvoltă în sticlele în care este
îmbuteliat ca produs finit o presiune cuprinsă între 1 şi 2,5 bari la temperatura de 20°C.
Vinul perlant este produsul din vin de masă, vin cu denumire de origine sau din produse
din care se pot obţine vinuri de masă sau vinuri cu denumire de origine,
- cu titrul alcoolic dobândit de minim 7 % în volume şi titru alcoolic total de minim 9% vol;
- cu un conţinut în dioxid de carbon de origine total sau parţial exogenă, care dezvoltă în sticlele
în care este îmbuteliat ca produs finit o presiune cuprinsă între 1 şi 2,5 bari la temperatura de
20°C
- care poate fi comercializat în recipienţi care au capacitatea de maxim 60 l."


4 comentarii:

Cazan cu Vin spunea...

Ai aniversat in avans?

Educativ postul. Like.

George Mitea spunea...

:) Nu, antologia este rezultatul multor aniversari, onomastici si revelioane.
Glad to help:)

Dan spunea...

Mai e Cashmere Tamaioasa Romaneasca care mie mi-a placut si Busuioaca de Bohotin care cam "bombonica"..nu stiu daca sunt sub 25 lei dar parca da...
Si putin mai scumpe (in jur de 35 de lei) sunt cele de la Rhein , Azuga (Hallewood, parca). Stiu ca am baut un Iordana (soiul de struguri) la recom. ta si a meritata cu prisosinta la bani dati pe el.

George Mitea spunea...

In aceste monmente stii ca ai devenit un clasic: te citezi pe tine insuti. Tamaioasa si Busuioaca. Iar doar de spumantele Rhein m-am produs de mai multe ori:) Aici era vorba de spumante sub 25 de lei si mai spre brut. Cum am spus , lucruri mai cu staif: in viitor