PS: Cine este spumantul si ce vrea el:
GUVERNUL ROMÂNIEI Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002
"Vinul spumant este produsul obţinut prin fermentarea primară sau secundară a strugurilor
proaspeţi, a mustului de struguri sau a vinurilor descrise la pct.12 si 13, cu un conţinut în dioxid
de carbon de origine exclusiv endogenă, care prezintă atunci când este conservat la 20ºC, în
recipienţi închişi o suprapresiune datorată anhidridei carbonice în soluţie de minim 3 bari la
"Art. 37. (1) În funcţie de procesul tehnologic de obţinere, vinurile spumante se clasifică în:
a) vinuri spumante obţinute prin a doua fermentare în butelii;
b) vinuri spumante obţinute prin metoda transferului izobarometric(transvazare);
c) vinuri spumante obţinute prin metoda de fermentare în cisterne de presiune;
d) vinuri spumante obţinute printr-o singură fermentare în cisterne de presiune.
(2) Definiţia vinului spumant este prevăzută în Anexa nr. 3 la prezentele norme.(n.a: vezi mai sus)
(3) La comercializare, în funcţie de conţinutul în zahar, vinurile spumante şi vinurile spumoase
- but natur, dacă conţinutul de zahăr este de maxim 3 g/l;
- extrabrut, dacă conţinutul de zahăr este cuprins între 0 şi maxim 6g/l;
- brut, dacă conţinutul de zahăr este de maxim 12 g/l;
- extrasec, dacă conţinutul de zahăr este cuprins între 12 şi 17 g/l;
- sec, dacă conţinutul de zahăr este cuprins între 17 şi 32 g/l;
- demisec, dacă conţinutul de zahăr este cuprins între 32 şi 50 g/l;
- dulce, dacă conţinutul de zahăr este mai mare de 50 g/l."
Ca sa epuizam subiectul bulelor, iata si definitiile altor tipuri de vinuri care fac fîs:
"Vinul spumos este produsul obţinut din vinuri de masă cu conţinut în dioxid de carbon de
origine total exogenă care eliberează atunci cand este deschis recipientul, dioxid de carbon
rezultat în parte sau în totalitate din adiţia de gaz şi care prezintă o presiune suplimentară
dezvoltând în sticlele în care este îmbuteliat ca produs finit o presiune de minim 3 bari la
Vinul petiant este produsul obţinut din vin de masă, vin cu denumire de origine sau din
produse din care se pot obţine vinuri de masă sau vinuri cu denumire de origine,
- cu titrul alcoolic dobândit de minim 7 % în volume şi titru alcoolic total de minim 9% vol;
- cu conţinut în dioxid de carbon de origine endogenă, care dezvoltă în sticlele în care este
îmbuteliat ca produs finit o presiune cuprinsă între 1 şi 2,5 bari la temperatura de 20°C.
Vinul perlant este produsul din vin de masă, vin cu denumire de origine sau din produse
din care se pot obţine vinuri de masă sau vinuri cu denumire de origine,
- cu titrul alcoolic dobândit de minim 7 % în volume şi titru alcoolic total de minim 9% vol;
- cu un conţinut în dioxid de carbon de origine total sau parţial exogenă, care dezvoltă în sticlele
în care este îmbuteliat ca produs finit o presiune cuprinsă între 1 şi 2,5 bari la temperatura de
- care poate fi comercializat în recipienţi care au capacitatea de maxim 60 l."
4 comentarii:
Ai aniversat in avans?
Educativ postul. Like.
:) Nu, antologia este rezultatul multor aniversari, onomastici si revelioane.
Glad to help:)
Mai e Cashmere Tamaioasa Romaneasca care mie mi-a placut si Busuioaca de Bohotin care cam "bombonica"..nu stiu daca sunt sub 25 lei dar parca da...
Si putin mai scumpe (in jur de 35 de lei) sunt cele de la Rhein , Azuga (Hallewood, parca). Stiu ca am baut un Iordana (soiul de struguri) la recom. ta si a meritata cu prisosinta la bani dati pe el.
In aceste monmente stii ca ai devenit un clasic: te citezi pe tine insuti. Tamaioasa si Busuioaca. Iar doar de spumantele Rhein m-am produs de mai multe ori:) Aici era vorba de spumante sub 25 de lei si mai spre brut. Cum am spus , lucruri mai cu staif: in viitor
Trimiteți un comentariu