Primus 2008 Cramele Rotenberg

Acesta este un vin nou, inca neetichetat si necomercializat al Cramelor Rotenberg. Am fost invitat la crama pentru degustarea unor noutati, si astfel va pot spune mai multe despre vinurile acestui mic producator din Ceptura, care insa a strans multe laude pentru vinurile sale. Despre celelalte in viitorul apropiat.
In anii trecuti, Rotenberg si-a asigurat prima pozitie intr-o degustare de merlot organizata de Vinul.ro, si a beneficiat astfel si de un slogan de marketing si de atentia sporita a iubitorilor de vin. Unii au privit cu dezamagire schimbarea de registru din 2007, iar Mihail Rotenberg a tras cu urechea la comentarii si s-a gandit sa faca un vin care sa aminteasca prin maniera de realizare de 2006. Acesta este Primus 2008. 
Ca toate vinurile sale culoarea este rosie-purpurie. Registrul aromatic si gustativ este elegant. De altfel pe langa Rotenberg 2008, Primus a parut mai rezervat, mai serios, mai fin.  Oflactiv apar note de visina coapta care se deschid dupa cateva minute in compot de visine (cu bold si caps, ca sa zic asa),  cacao, vanilie, dar si coacaze si afine. Gustul exceleaza la capitolul aciditate, oferind tot visina ca element principal, bine coapta si inconjurata de note calde de paine prajita si ierburi aromatice. Finalul durabil nu schimba registrul, ci il continua fericit.
As zice ca acest vin nu va oferi mai multe decat Rotenberg cel clasic iubitorilor de exuberanta aromatica, dar va place fara indoiala celor care prefera un vin mai greu de sondat si mai schimbator in pahar. 
87 pct

2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte promitatoare introducere. Sunt curios daca si cat e baricat; de asemenea, sunt curios daca va pastra etichetele cu tema muzicala, sau va aborda altceva.

George Mitea spunea...

nu stiu exact cat e de baricat dar pot spune ca majoritatea baricurilor din crama purtau o data din noiembrie 2009. apoi gustativ notele originate de lemn erau mai degraba bine integrate. nu e din soiul gemon ultrabaricat. e mai de finete. bordeaux style.nu stiu exact cat e de baricat dar pot spune ca majoritatea baricurilor din crama purtau o data din noiembrie 2009. apoi gustativ notele originate de lemn erau mai degraba bine integrate. nu e din soiul gemon ultrabaricat. e mai de finete. bordeaux style.