Iacob feteasca neagra 2010 si cabernet&feteasca neagra 2011 (Davino)

Cele doua etichete care completeaza pentru moment gama Iacob propusa de Unicom (sau Davino Productie) sunt o feteasca neagra 2010 si un cuvee compus din cabernet sauvignon si feteasca neagra an de recolta 2011. Ambele au peste 14% alcool si un pret undeva intre 40 si 50 de lei.
Feteasca Neagra 2010 am mai incercat-o (probabil si unii dintre dumneavoastra, dragi cititori), pe vremea cand se numea Ceptura. Puteti citi aici notele de degustare precum si alte minuni care mi-au trecut prin cap atunci. Fata de acel moment, de acum 6 luni, pot zice ca vinul s-a asezat bine de tot si astfel prognoza de 84 pct se adevereste, cel putin pentru mine, si poate se va dovedi ca am fost prea zgarcit, cine stie.
In ce priveste cupajul de cabernet si feteasca 2011, mi-a amintit foarte clar de senzatia gustativa a primului Ceptura rosu, din 2009, cacao, cafea, fructe negre si lemn uscat. Mai degraba robust decat catifelat, transmite puternic seriozitatea cabernetului, cu impresii zemoase (coacaze, visine), acide, dar si dulci, glicerinoase, ca de curmale si prune uscate. Pe final- picant. Taria e parca mai evidenta ca la feteasca, nu atat senzorial cat ca impact. Intelegeti dvs. metafora scarii lui Iacob...Pe ea poti aluneca in ghenele infernului, pacatosule, tu care bei mai mult de doua pahare, dar poti si urca lin catre norii linistiti, daca il privesti ca vin de meditatie si de moderatie. 86 pct.
Fiind mai pacatos, dar si un fervent explorator al vinului de Rhone, in al carui stil par realizate aceste lucrari ale oenologului Bogdan Costachescu, daca ar fi sa aleg doar una as merge pe cuvee. 
Daca n-ar fi sa aleg, as merge pe amandoua:) La o pastrama de capra feteasca si la un steak de vita sanatos- cuvee-ul.