5 vinuri rosii de la Balla Geza

Intr-una din zilele saptamanii trecute comisia galateana s-a reunit pentru a trece in revista cateva vinuri de-ale lui Balla Geza, crama Wine Princess din Arad, vinuri din noua gama Stonewine, care reuneste- din ce am inteles eu - fostele varfuri, adica variantele reserve, premium, grand sellection, etc. Cum Cadarca am luat-o deja in verb, astazi vom vorbi despre:

Cuvee Diorit 2011 (Burgund, Cadarca, Merlot si Pinot Noir), 13,5%, este un vin fructat de corpolenta medie. Juicy, cu un feeling unguresc, sanatos si jovial:) Mi-a adus aminte de alt cupaj alambicat, dar extrem de simplu in final. Praf de cacao, legume tocate, fructe rosi, condimente. Nu e impresionat, dar e de baut mult si bine:)  80

Burgund Mare Stonewine 2009. 14%. Culoare frumoasa, stralucitoare. Nas interesant, afumat, floral, cu tuse de banană, impresii picante, dar si vegetale, ca de pastarnac. Gustul e suplu, usor uscat, cu vișina, pruna,  scortisoara. Bun, diferit. 84. 

Pinot Noir 2009 14% un vin direct, denotand visina din compot si cireasa, buna concentrare. Nu e cine stie ce ca diversitate, dar e un pinot, e curat, se poate bea cu usurinta si este versatil in ce priveste asocierile culinare. 82

Cuvee David 2010 (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot şi Cadarca ) este un vin cu un profil aromatic mai conventional, dar serios: cutie de lemn, condimente pudra, ardei gras, afine negre si un gust brut, de fructe negre, cu taninuri uscate, piperat pe final. Infipt. Dar...nu e foarte placut pentru moment, din pricina unor barbare taninuri uscate care-ti jefuiesc si incendiaza gura pe final. In prag de 80 acum, insa e posibil sa se linisteasca barbarii, sa se aseze la casa lor si atunci vom deschide relatii diplomatice mai joviale cu ei. Poate pana pe la 90, cine stie. Oricum se poate si acum dar are nevoie de preparate grele, pe care sa le "taie" cu foarta sa bruta.

Cabernet franc 2009. Un vin din struguri culesi tarziu, cu 15,5% alc! Insa foarte bine ascuns. Nas vegetal, chiar usor floral, condimentat, cu ciocolată, tutun si paine prajita. Un gust catifelat si dens dar fara a fi intruziv, ca un nectar de fructe de padure negre, usor cremos, dar proaspat, agreabil. Cireasa neagra si coacaze. Si aici apar in letopiset niste taninuri uscate pe final, dar sunt civilizate si deja bine integrate in harta europeana. Cel mai cel din degustare. 86 acum, cu posibilitati de crestere si invechire! 

Majoritatea licorilor au exprimat un caracter aparte, exista o impresie de diferit, de diversitate, care pentru maniaci ca mine sunt muzica pentru urechi si delectare pentru papile. Tot la fel de prezente sunt niste taninuri uscate, pe care eu- bautorul- le-as fi vrut mai imblanzite. Toate sunt vinuri foarte puternice, in general acest aspect fiind foarte bine stapanit. Si desigur, ar fi de preferat sa se gaseasca o uniformitate vizuala, intrucat exista nu mai putin de trei etichete diferite pentru ceea ce pare a fi acelasi vin. Sunt sigur ca acest proces este in desfasurare, avand in vedere noutatea vinurilor si ca publicul doritor nu va trebui sa se simta bulversat de multitudinea lor. 

In rest, pentru mine a fost intotdeauna o placere intalnirea cu aceste vinuri din vestul tarii. Chiar daca nu sunt intotdeauna reusite plenare, ofera invariabil o autenticitate care suplineste in mare parte micile neajunsuri care s-ar putea sesiza, ici si colo.

Sa ne fie de bine, oameni buni! Noroc si...Egészségetekre!

0 comentarii: