Cramposia lui Gabi Lacureanu e wow!

Am incercat cateva vinuri romanesti foarte reusite in ultimele zile. Unul dintre ele mi-a fost trimis de oenologul Gabriel Lacureanu, care s-a ocupat de recolta 2013 de la Intervitt, crama de la Zimnicea a miliardarului Ioan Niculae. Din cate am aflat, Gabriel isi va continua munca aici, dar din calitatea de consultant, deoarece cartea de munca, ca sa zic asa, si-o va muta la o crama inca nenumita, la care va avea si alte calitati decat cea de specialist in ale vinului. 
Cat despre Intervitt se pare ca au o suprafata cultivata respectabila, undeva peste 300 de hectare, toate plantatii tinere cu exceptia celor din care provine vinul de azi- cu o varsta de 30 de ani! Cum si cea din 2012 a fost destul de apreciata m-am grabit sa gust tocmai cramposia, in defavoarea vinurilor din soiurile internationale nou plantate. Fiind un vin in stadiu beta, adica inca nestabilizat si neetichetat, nu pot sa va spun decat detalii senzoriale- cum ar fi ca e un vin sec si are cel mai probabil mai mult de 13% alcool, judecand dupa vigoare. Se va regasi sub eticheta gamei Nobilitas, a caror exponate din 2012 se pot achizitiona si din unele hypermarketuri, la prima amintire- in mod cert- Carrefour. Asta daca nu se va inventa o gama noua si mai scumpa, sper sa nu le dau idei... 

Cramposia 2013 Intervitt poarta inca tribulatiile trecerii de la strugure la un vin in toata firea. Are nevoie de ceva timp ca sa-si piarda miresmele specifice. Dar cand se intampla asta- se transforma in cea mai buna cramposie pe care am gustat-o vreodata. Culoare galbuie spre auriu, cu nas de mar golden, lamaie, iarba, miere, sulf, o chestiune fireasca avand in vedere stadiul in care se afla. In schimb in gust e o lucrare! Daca la vioiciune ma asteptam, marturisesc ca am fost socat de bogatia si corpolenta licorii! Nu poti sa-i spui altfel decat gustos! Mar, caise, gutuie, flori de salcam, un pic de grapefruit pe final si senzatii dulci-acrisoare picante. Foarte gustos. 
Acest vin seamana, daca permiteti comparatia, cu un file apetisant dintr-un peste pretios, sa zicem- morun. Daca vinul imbuteliat, etichetat, etc va reusi sa conserve aceasta minunata consistenta pe care am experimentat-o eu, atunci stabilimentul e demn de stele michelin si o sa revin cat de des voi putea. Daca insa dupa filtrari si conditionari, din acest file fantastic se va coace o uscatura sau va fi distrus prin fierbere sau alte metode improprii, atunci va ramane doar dezamagirea inabilitatii de a fructifica acest noroc de care s-a lovit Intervitt prin achizitionarea unor plantatii vechi si dupa toate aparentele- bine intretinute.
Daca ar fi sa-l punctez acum i-as da sincer un punctaj care l-ar propulsa printre cele mai valoroase albe romanesti. Totusi am mai gustat, la alte crame, probe de tanc care erau la acel moment pline si gustoase, dar care dupa "magia" de dinainte de aruncarea pe piata s-au transformat in vinuri bune- nimic de zis- dar comune. Asa ca de aceasta data prefer sa nu ma grabesc. Asta nu inseamna ca nu ii multumesc mult lui Gabi pentru ocazie. Nu mi se intampla des sa gust vinuri albe care sa-mi lase o impresie atat de vie. 
As milita chiar sa se incerce comercializarea vinurilor de profil asemanator pe cat posibil in acest stadiu. Editii mici sau cu vanzare doar la crama, doar in unele restaurante sau magazine specializate cu rulaj mare, nu stiu metoda, dar cred ca mai multi oameni ar trebui sa beneficieze de vinuri atat de gustoase.

0 comentarii: