Sezi bland si bea Cadarca. Stonewine Premium 2009 Balla Geza

Sunt mai multe lucruri pe care vreau sa le spun: ungur. :)
Eu ma intreb sincer cati ani vor mai trece si cate dusuri pe creier trebuie sa facem ca acest cuvant sa nu ne mai provoace pulsiuni, n-o sa ne irite instantaneu, fie ca suntem majoritari, fie parte din minoritate. Cati ani vor mai trece pana ca sentimentul de acceptare a multiculturalismului sa se raspandeasca si in Vaslui si in Bucuresti si in Sfantu-Gheorghe (CV)? Eu cred ca ar trebui sa ne mandrim cu diversitatea noastra etnica si sa nu ne mai ofuscam pentru orice. Vinurile de la Wine Princess,  Nachbil si mai nou- Familia Hetei (pentru a le enumera pe cele mai accesibile la nivel national) sunt un factor motivant!
Da, omul care a produs acest vin este ungur, cetatean roman, se numeste Balla Geza, este oenologul si proprietarul cramei Wine Princess din Arad, loc de unde periodic vine cate un vin care rupe gura targului.  Un cabernet 2003, un burgund 2006, un merlot 2007, si ceva mai des- cadarca- soiul rosu pentru care podgoria Minis este cunoscuta cel mai mult.   Imi plac vinurile facute de el si cu asta basta!

Stonewine Cadarca Premium 2009 este un vin de un rosu-rubiniu stralucitor. Asadar stii de la inceput ca n-o sa fii bombardat cu taninuri. Olfactiv aduce a nucsoara, scortisoara piper, dude, cacao. Gustul salveaza aparentele de monstru baricat propunand impresii de fructe proaspete, zemoase- mure, cirese si zmeura. Final condimentat ca un baton de scortisoara si cuisoare. Un vin puternic, de peste 14%, dar cu o mare "baubilitate". 86 pct. (50-60 lei)
Iti lasa impresia ca este diferit, desi pare ceva mai modern in exprimare decat cadarca Reserve din 2006, oricum altfel decat mare enorma de merloturi, caberneturi si combinatii intre ele. Plus ca asa cum apare pe contraeticheta- nu e un "vin rosu sec" precum 99% din suratele colorate de pe piata, ci un "rubiniu sec":)

Mai e ceva la care ar fi bine sa ne gandim: traditia! Orice am spune- traditia vinului de calitate din Transilvania este indisolubil legata de cei care astazi, in Romania, reprezinta minoritati etnice. Cred ca ar fi cazul sa ne bucuram si sa-i pretuim.

Imi imaginez un meci de fotbal intre Franta si Germania, pe Stade de France, in care stadionul sa urle "afara, afara, cu nemtii din tara!".
Adio, gewurztraminer si riesling alsacian! Absurd, nu?


0 comentarii: