Origini Reserve 2008 Budureasca

Azi vorbim de un rosu sec, cules tarziu (DOC-CT Dealu Mare), cupaj in proportii aproximativ egale de merlot, shiraz si cabernet sauvignon. Pe facebook, cand am pus poza cu acesta noua victima, v-am trimis la Origini, cu oarece "reserve". Era numai de bine, jur! 
Intorcandu-ne la radiografie sa observam ca are o culoare frumoasa, rosie-rubinie intensa si un nas la fel de frumos, de vin serios. Provoaca salivatie numai mirosindul din pricina aromelor complexe de capsuni zaharisite, dulceata de afine, verdeturi tocate, cerneluri, mina de creion, carnuri afumate. Miroase atat de apetisant pentru maniaci, de zici ca i-au pus monoglutamat de sodiu:)
In gust se simte o senzatie valurita, de taninuri moi si mai putin, ca o batalie intre molicimea dulceaga de shiraz (cu aliatul sau- merlotul) si fermitatea usor amaruie a cabernetului. Sigur, aceste imagini epice sunt doar in mintea mea, dar e amuzant sa-ti lasi mintea purtata putin. Exista si o prospetime de fructe negre de padure, iar finalul este intens, picant si piperat. Alcoolul (13,5%) e bine integrat, iar de lemnul si mai si, sa zici ca nu-i, nu alta.
Pe ansamblu e un vin cu pretentii de cupe europene in liga I romaneasca, chiar daca bugetul e mai mic decat la vinurile obisnuite cu titlul. Acest "reserve" face 60 de lei si cred ca ii merita. 86 pct
E interesant ca  vinurile din gama de top nu apar in fiecare an, si astfel unui consumator atent ii este intarita perceptia despre cat de onest si dedicat calitatii este un anume producator.
Desi, pe post de sfat si carcoteala simultana, ar trebui sa se hotarasca odata si odata ce game si ce etichete au. Observ de pe site ca etichetele ba se intretaie, ba se aseamana desi sunt aparent din game diferite. Pe pagina principala avem unele vinuri si denumiri de game, iar in magazinul online (bravo lor ca il au)- sunt altele, actuale. Mai multa atentie la astfel de detalii n-ar strica, zic eu. 
Despre vin- numai de bine, sunt convins ca o s-o mai duca ani buni de aici inainte, no problem. 

0 comentarii: