Millesime nr. 5, vara 2013

Dupa o lunga asteptare, iata ca a aparut cea mai glossy revista de vin din patria noastra. Editorialul lui Dorin Popa brodeaza tocmai pe marginea acestor peripetii. Mai dam vreo doua pagini si descoperim "headline-ul" revistei- interviu cu Jancis Robinson, adica una din vocile cele mai cunoscute in domeniul vinului. Hai sa divulgam un mic "tip". La intrebarea Getei Bocse "puteti numi un soi care va fi intre cele mai populare in perioada urmatoare?",  JR raspunde "moda anilor urmatori: vinuri usoare si din soiuri autohtone". 
Cine a fost la Vince (adica Bogdan Bocse) ne spune si ce a fost pe acolo. Ca la fiecare astfel de consemnare ma inteapa intr-o parte ca n-am fost acolo. Tot Bogdan ne ofera "best of...feteasca neagra", un articol plin de informatii interesante care poate fi citit si pe blogul sau- printrevinuri.ro.
Avem cateva profiluri sau interviuri cu nume importante din industria de profil (de la noi sau de aiurea): Lucia Pirvu (aka Vinvest), Iustin Urucu (aka Vinarte), Quinta do Vallado- o crama portugheza cu o istorie incarcata, cunoscutii neozeelandezi de la Villa Maria, dar si oamenii nostri de la Jidvei.
Sergiu Nedelea ne face radiografia rose-ului, printre Mitologiile recente ale vinului descoperim astazi- vinul de casa, il stim, il are si bunicul si tata si nea' Costica si sunt cele mai bune vinuri din lume. 
Un articol extraordinar de interesant este "Istoria debusonata a vinului transilvanean". Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, il puteti citi la paginile 32-34. Dar e foarte, foarte interesant, scris de un baiat cu verb si aplecare spre studiu. 
Un program de turism enologic ne este descris de Cristi Pitulice, se numeste Drumul viilor- Dealu Mare si costa de la 55/euro de persoana. Aviz amatorilor!
"Cursul de oenologie" continua si in acest numar, deslusind informatiile de pe eticheta, dar si compozitia vinului (cine-s zaharurile si ce vor ele, extractul, etc).
Mai putem trece in revista proiectul "orasului vinului" care se va construi in Bordeaux, un complex dedicat civilizatiei si istoriei vinului, precum si diverse gadgeturi care permit conservarea spumantelor (ambele articole de Geta Bocse). Gabriela Maris continua dictionarul de soi- in acest numar doi struguri foarte cunoscuti- tamaioasa si busuioaca.
Cosmin Grozea ne povesteste circumstantele si modul de organizare al Degustarii Mileniului din 1999, cum s-a autointitulat cea mai ampla degustare de champagne facuta vreodata. 
Liviu Balint ne prezinta cateva celebritati muzicale si vinuri proprii sau inspirate din cantecele lor. Foarte interesant. Cred ca o sa ascult putin Bob Dylan in seara asta. 
Revista se incheie cu o rubrica de marturisiri de tipul "cum am ajuns maniac" (glumesc, nu se cheama asa, desi ar trebui:). In urma cu vreo doua numere, am dat eu cu subsemnatul. In prezentul numar- Nicusor Cazan e la persoana intai si calare (pe bicicleta) si pe jos.
Si cu asta basta, plec la masa de pranz. Oare ce-o fi in meniu, oare ce vin sa incerc...?

PS: 14,99 lei la INMEDIO (da, alea din mall-uri), sau (mai bine) abonament pe millesime.ro (8 aparitii- 96 lei, moca, ce sa mai...)
PS2: v-am zis ce senzational e articolul acela cu Istoria Debusonata? A, da, v-am zis...

0 comentarii: