Intrebare:
Cadarca este un soi romanesc?Raspuns:
Igen!Intr-una din zilele saptamanii trecute, impreuna cu “doctorul” Bogdan Rusu, intors vremelnic din tara lui Rabelais si a lui Asterix, cu participarea extraordinara a d-lui Alexandru Ioanovici, auto- intitulatul “Rege al Pastarnacului” (de fapt eu l-am “inobilat”, iar el si-a asumat cu noblete titlul), sub privirile ingaduitoare ale sotiei si cele curioase ale fetitei noastre, am degustat o
Cadarca de Minis, 2005- Wine Princess (30 lei).
Parerea generala a fost ca e unul dintre cele mai bune vinuri romanesti pe care le-am gustat. Doar caracterul limitat regional face ca Feteasca neagra sa doarma linistita (dar de fapt, feteasca doarme “in somnul cel de moarte” de mai multa vreme). Vin fin, plin, echilibrat, care traieste in fiecare pahar o reincarnare diferita, amagindu-ti constant papilele gustative cu cate o aroma care nu era parca acolo cu o inghititura in urma. Zmeura, fragi si condimente. Un vin cu o personalitate complexa, din care rezida metodele adecvate de
vinificare, un vin respectat de producator, caruia ii intoarcem respectele nostre.
Acum ceva vreme am incercat si Cadarca de la Cramele Pancota(10-15 ron, parca) dar comparatia aminteste de "Print si Cersetor". Un vin mai brutal, si cu un caracter mai "dubios". Oricum, tot Cadarca este, chiar daca mai "rurala" si "nerafinata", iar pentru "paharul de la cina" ar putea fi o solutie ok, daca pretul inseamna ceva in afacerea asta...
PS: in timpul degustarii le spuneam comesenilor ca vecinii nostri din vest isi revendica vinul ca traditional al lor. Vorba lui Bogdan Rusu:"Mda, Cadarca? Chiar suna ungureste!"(cu ironia de rigoare). Lasand gluma la o parte, avand in vedere in ce regat/imperiu a fost zona Minisului vreme de vreo 800 de ani, orice discutie despre originea acestui vin trece in registrul infruntarii ideologice fara suport istoric (mai bine zis: istoriografic), cam sterpe, si lipsita de orice finalitate rationala. As prefera sa-mi folosesc gura pentru a sorbi acest vin, decat pentru a ma certa cu un maghiar/roman indaratnic. Hai Noroc! si Proszit!
Despre:
"Cadarca sau Cadarca de Miniş este un vin tradiţional românesc originar din podgoriile Miniş-Măderat, judeţul Arad unde a fost preparat pentru prima dată în 1744. Este produs în vestul ţării, atât în Crişana-Maramureş cât şi în podgoriile Recaş din Banat. Vinul este produs cu un adaos de boabe stafidite şi are un conţinut de zaharuri între 150 şi 220 g/litru. Cadarca are o culoare care variază de la roşu-aprins la roşu-închis, o aromă particulară de fruct proaspăt, consistent, plin, catifelat, uneori acid. Dezvoltă un buchet complex după 2-3 ani. Când există condiţii de stafidire se obţin vinuri oxidative cu aromă de cuişoare şi cu gust uşor astringent. În mod obişnuit, se obţin vinuri mai slab colorate cu aromă placută de fruct proaspăt, echilibrate.[1] Cadarca este numită din timpuri vechi „sânge de taur”, renume pe care localnicii îl păstrează şi în prezent, definindu-i prin acesta culoarea roşie-rubinie, personalitatea şi puterea." wiki
"Este un soi de origine maghiara cultivat de secole in podgoria Minis. Pe vremea cand zona apartinea imperiului austro-ungar, soiul era practic fara concurenta intre vinurile rosii obtinute in imperiu. Cand insa teritoriul a trecut La Romania, soiul Cadarca a intrat in confruntare cu vinurile de Dealul Mare, de Samburesti, de Mehedinti sau de Murfatlar si dupa cum se vede a pierdut batalia. Intr-un anume fel soiul Cadarca este supralicitat, adica i se cere mai ales de catre importatorul german mai mult decat poate el da in realitate. Cadarca da la Minis vinuri foarte placute, echilibrate, de grad alcoolic, corpolenta si intensitate mijlocie, vinuri fara un anume caracter de soi, dar vinuri care din pacate nu pot fi puse la nivelui unui Cabernet Sauvignon si nici macar la nivelul Merlot-ului. Asa ca vinul de Cadarca trebuie asezat la niveiul lui real, adica un nivel mediu." oniv foto: de pe site-urile producatorilor
7 comentarii:
Cadarca de la W.P. e grozava, la fel ca si mai toate vinurile produse acolo de maestru' Balla Geza. Cea de la Pancota e mai "subtire", din categoria vinurilor de masa relativ superioare, fara pretentia unei D.O.C., asa cum apare cea de la Minis. Si cei de la Recas au avut in comert o cadarca (in gama castle rock), dar se pare ca au renuntat la cultura acestui soi.
Merita incercata o Gamza (cadarca) de la bulgari sau un cupaj Egri Bikaver de la unguri, in care Kadarka sta la loc de cinste.
Aaaaa ... si felicitari pt blog ! ;)
Oh, bonjour! Observ ca suntem un grup mic dar organizat: ne citim intre noi. De fapt, numai noi ne citim :). Cadarca bulgareasca? O vom urmari! Oricum, Bulgaria e din ce in ce mai aproape de noi, mai ales vara.
Mie si acum mi-a ramas gandul la cele doua vinuri bulgaresti pe care le-am incercat saptamana trecuta. Cel putin Enira Reserve 2006 mi s-a parut spectaculos.
In sfarsit am pus si eu mana pe o sticla de Cadarca....am gasit in final micul magazin al firmei producatoare prin Bucuresti in zona pietei Galati mai precis str Mihai Eminescu colt cu Vasile Lascar, plus ca am avut noroc ca programul este L-V orele 13-19. Am facut si o degustare pe loc la celelalate produse de la Minis, iar vanzatorul nu m-a lasat sa plec pana nu am degustat cam tot ce avea (mai rar asa ceva). Impresionant si Saugvinionul Blanc de care am aflat ca nu a mai fost lansat anul asta, fiid printre ultimele sticle, ptr ca proprietarul nu a considerat productia de struguri buna. Ei ce ziceti? oare cati de la noi nu lanseaza un vin ptr ca productia este slaba calitativ? Ptr cei interesati exista si varianta premium de cadarca intitulata mai nou Stonewine, dar fara imbracamintea din hartie ce da o nota de produs artizanal sticlei...mie chiar imi place artistic varianta cu hartie. Alt lucru intesant ce l-am vazut doar la vinurile domnului Geza este ca dopurile erau sigilate cu ceara...(tipul chiar este pasionat). Vinurile am inteles ca se vand in Metro si Real, dar incepand de luna asta se vor gasi si in Bila si Auchan.
Cristian, din ce stiu sticlele cu "pijama" si Stonewine sunt doua treburi diferite. Si cu preturi diferite. Iar ceara de pe dop e mai mult butaforica, practic e decorativa, neacoperind buza in totalitate. Dar arata rustic, nu zic nu, plus ca ofera ceva protectie antisolara in plus. Si da, e remarcabil ca lanseaza vinuri doar in anii pe care ii considera favorabili. Din punctul meu de vedere sunt de partea buna a vietii
Da, ai dreptate, stiu ca sunt diferite Stonewine si cadarca, la fel si pretul....Legat de ceara de pe dop, efectul e mai mult psihologic legat de romantism si frumusete ci nu chiar de protectie...(pe cand si un dop "tras" in smoala?)
O mica paranteza, sticla are si o mica eticheta in care e trecut efectul "afrodosiac" al vinului ptr ca are o concentratie mare de ...zinc. In termeni medicali zincul este un oligoelement ce ajuta la fertilizare, dar oare cati stiu si pe cati intereseaza asta cand cumpara o sticla de vin? Mie unul imi suna ca o reclama deplasata. A doua chestie este ca vinul mai este denumit de localnici "sange de taur", pai "sange de taur avem si noi in romania"....Se poate crea confuzie cu celalalt "Sange de taur" din categoria "premiat" alaturi de alte vinuri denumite bombastic: Puterea ursului, Dracula etc .
Oricum sa nu fiu rautacios..sticla de vin Cadarca a fost delicioasa, iar 25 de lei cat am dat pe ea mi se pare un pret decent. Aspectul artizanal o face ideala si pentru un cadou frumos...
Pai astea sunt partile ciudate ale Romaniei, si ce sa le faci- au inregistrat altii marca "sange de taur", care dupa cum stim cu totii nu prea ne face cinste. Iar cu mentiunea cu zincul nu mai zic nimic, branding abisal. Chestiunea cu afrodisiacul e bizara, sa presupunem ca vrei s-o dai cuiva cadou, ar putea presupune ca bati cine stie ce apropouri neobrazate:)
Trimiteți un comentariu