Antisemitism si Xenofobie la Targul de Carte Axis Libri

foto: Viata Libera

Galati 30.06.2009. Prima editie a Targului national de carte "Axis Libri". In aer-liber, pe pietonala cu tei.

In fata standului Humanitas un cos cu carti de-a valma, cu preturi reduse. Un Domn trecut de 50 de ani, cu parul alb, ochelari cu rama subtire si aer de intelectual, si un Tanar fara trasaturi deosebite, leganand un carucior in care dormita un bebelus, vaneaza chilipirul. La un moment dat, Domnul se intoarce catre tanara librareasa, dar si catre un public imaginar si exclama:

“Imre Kertesz la 5 lei? Dar e un laureat nobel!”, accentua el cuvintele de parca ar fi existat o contradictie evidenta intre “nobel” si “5 lei”.

“Asta nu-i nimic!”, exclama Tanarul, “Wittgenstein costa doar 3 lei!“.

Domnul se intoarce catre Tanar, oarecum surprins si deranjat ca cineva ii intrerupe tirada despre Kertesz, Nobel si pretul modest al cartii.

“Dar totusi e NOBEL!”

“Costa 5 lei deoarece este ungur!”, raspunde mucalit Tanarul, desi tonul glumei cu iz xenofob (ca si umorul in general) se opri undeva in aer si nu ajunsese pana la urechile Domnului. Cu toate astea librareasa parea amuzata de discutia la pret redus.

“Si asta nu-i singurul defect al lui Kertesz!, spuse Domnul.

”Dar care ar mai fi?”, intreba Tanarul.

“Este si evreu!”, vine replica.

“Ei, dar cu asta se poate supravietui!”, raspunse Tanarul (nn: nu putem sti daca cunostea faptul ca autorul maghiar este un supravietuitor al Holocaustului) deja constient ca micul dialog intra intr-o alta sfera decat sporovaiala de piata, fie ea si de carte.

“Cu greu, sa stiti!”, rosti cu gravitate Domnul, indreptandu-si umerii, asumandu-si martiriul.

Dar Tanarul nu terminase inca:

“Si Wittgenstein era evreu!”.

Domnul parcurgea drumul dintre iritat si furios:

“Si de asta costa 3 lei?”.

“Nu!”, raspunde tanarul ”costa 3 lei deoarece nu este laureat Nobel!”


Edit: Hm, asta ma face sa ma gandesc ca literatura si filosofia produc uneori efecte perverse, si ca in fata unor pahare de Muscat de Alexandria, Furmint sau Tamaioasa o astfel de discutie n-ar fi posibila. Oamenii ar fi prea ocupati!


0 comentarii: