Cu Tartara pe Campiile Elizee: Francusa de Cotnari

Francusele: “La Cotnari, unde face parte din sortiment, se numeste Francusa sau Tartara.” Dr. Pusca

La prohodul trecerii in randul cetatenilor cu drepturi si, mai grav!, obligatii depline, in vechimea mare pe cand sarea puricele potcovit cu 99 de ocale vreme de 99 de poste in vazduhul ceriului, naufragiat cu cativa prieteni la masa unui restaurant “de cartier”, in toiul noptii, am avut revelatia unui ospatar naufragiat si el pe de navele de croaziera din susul Dunarii nemtesti, la malul oriental al Dunarii de jos. La o placinta italieneasca cu ciuperci (as putea sa-i spun pe nume, dar…de ce?), ospatarul, om trecut de 50 de ani as zice, ne-a recomandat (cati ospatari mai fac asta?) un vin de care meseni proaspat iesiti din adolescenta nu-l mai bausera: Francusa de Cotnari. Pentru niste tineri cu buzunarele vesnic netezite de nevoi, gustatul oenologic nu era tocmai la ordinea zilei. Dar imi amitesc cu precizie gustul inegalabil, proaspat, sec si aromat (fara a da din cale-afara, si e vorba de Calea de Aur a lui Aristotel, nu de Calea Victoriei sau Calea lui Carlito). A trecut multa vreme pana sa ma reintalnesc cu acest vin. Iarta-ma, bunule prieten, ca te-am abandonat ca un misel pe rafturile magazinelor la indemana orisicui, si ca am trecut de atatea ori pe langa tine fara sa te salut…Ah, mizericordie!

Francusa de Cotnari, 2007- 10 lei. Vin alb sec, clar, necorpolent, lipsit de zaharuri, vin de dat in mintea copiilor. Primul lucru care te ademeneste este aroma precisa de…fragi, cum altfel (mai tarziu: dupa primul pahar trebuie sa recunosc ca buchetul s-a estompat, poate din motive de plictiseala neuronala). E ca-n filmul de animatie Ratattouille, cand marele critic culinar gusta felul de mancare special preparat pentru el si este pe loc transportat in timp, in copilarie. Ei, cochilia de timp a lui Bachelard! O saratzica, o aluna cajou, o migdala, chiar un “mezelic” mai usurel, merg de minune cu acesta minune de vin. Cand te gandesti ca este de-al nostru, iti sare inima din piept de mandrie. De pus pe drapel, nu alta!

si mai tarziu: auto-sugestionat de propriile vorbe, am dorit sa repet experienta cateva zile mai tarziu. Francusa (tot din 2007) achizitionata de la magazinul din colt (versus 14,5 lei) m-a facut sa-mi pun probleme de constiinta: vin plat, fara buchetul discret fructos, total defazat fata de prima experienta. O posibila explicatie (servita nevinovat si sincer de casiera): sticla respectiva sta de mai mult de 6 luni pe raftul neracit si neprotejat de soare al magazinului. Daca mai pui si lunile in care a stat abandonat in curtea samsarului de vinuri, plouat, batut in cap de soare, zgribulit de frig, etc. te mai miri ca si-a schimbat gustul...ma intreb cate vinuri nu si-au ratat existenta astfel!? Iubiti si vinul vagabond!♫...

Despre:

"Frâncuşa este un vin românesc, originar din podgoriile Cotnari. Este un vin alb, sec, lipsit de zaharuri, cu o identitate uşor de recunoscut prin nota vioaie susţinută de o bună aciditate. Culoarea variază între galben-pal şi galben-verzui. Are o aroma vegetală de strugure pârguit şi un gust echilibrat şi consistent" wiki


"Francusa de Cotnari, denumita si Vinul de cursa lunga, constituie un frumos exemplu de vin sec al podgoriei Cotnari, incadrandu-se in categoria vinurilor de consum curent dar, nu de putine ori, si in aceea a vinurilor de calitate superioara... Aroma si parfumul sunt caracteristice strugurelui bine copt, nota de prospetime si fructuozitate fiind inconfundabila.Gustul este unic, datorat unei note invioratoare, sustinuta de o buna aciditate" Winespirit


"Crescut pe dealurile incarcate de istorie ale Moldovei, soiul Francuse (numele de baza cu care este cunoscut in literatura de specialitate internationala) a avut si are multe denumiri, unele pur locale, care probabil au disparut in timp. Astfel, soiul purta denumirea de Frenchie sau Frenchise in plantatiile din zona orasului Husi sau denumirea de Creata, la Odobesti (probabil din cauza faptului ca frunzele sunt puternic dantelate, aproape ca la soiul Creata de Banat). La Cotnari, unde face parte din sortiment, se numeste Francusa sau Tartara. In alte locuri din Moldova, soiul Francuse a mai fost cunoscut sub urmatoarele denumiri: Mustoasa, Poama mustei, Poama franchie, Vinoasa, Poama creata, Mustoasa de Moldova, Moale vinoasa etc. Cu timpul, acest soi s-a raspandit pe suprafete restranse si in unele podgorii din Transilvania si Muntenia." Dr. Pusca