Familia Petru Pinot Noir 2013 vinificat in alb

Familia Petru este o crama din Tarnaveni, mica, insa beneficiind de instalatii moderne. Planul e ca peste cativa ani, cele 4 hectare ale familiei sa furnizeze materia prima. Deocamdata insa aceste prime vinuri sunt produse din struguri cumparati. De exemplu kerner-ul vine de la Villa Vinea, e posibil si acest pinot sa vina tot de acolo. De remarcat ca sunt vinuri DOC. Sa mai zicem ca de licori se ocupa Oliviu Petru, iar de promovare fiul- Catalin. 
Petru Pinot noir alb 2013. Denota ușoare tuse de sulf, poate e imbuteliat recent, poate nu. In rest aduce a ardei verde, zarzara, mere verzi, are un gust viguros si revigorant, cu o densitate ușor dulceaga, deși e un vin sec. Am incercat sticla 1331 din 9672. 13,5%, 80 pct. A costat 20 lei pe comenzi-sampanie.ro, dupa stiinta mea singurul loc de unde se pot achizitiona momentan. Asadar un rpc bun.
Contraeticheta ne aduce trimiteri catre Platon, spunandu-ne ceva despre realitatea de dupa vălul aparentei (albul pulpei de sub negrul pielitei) si despre setea de adevar a lui Socrate, luata cam la propriu. In fine, filosof abstinent cum ma stiti, am rezonat cu aiuritul simpatic al textului. Plus ca aceasta contraeticheta e semnata de un oarecare Bazil. Orice asemanare cu Basil Ionesco din textele mele este pur intamplatoare, presupun, dar tot am tresarit un pic.

As mai zice ca una din sperantele mele pentru viitor, in ce priveste vinul romanesc, vine de la aceste crame mici din Transilvania. Mai modern sau mai traditional, mai bun sau mai putin bun, vinul de acolo poate aduce diversitate vinului autohton, si mai ales acel strop de "altfel" pe care maniacii vinului il cauta. Speram sa aiba o prezenta constanta. In ultimii ani au aparut cateva astfel de crame familiale, insa dupa interesul starnit initial au imers inapoi in necunoscut. As sugera evidența: o asociatie pentru promovare, eventual un magazin online care sa le reuneasca pe toate. 
Pana una alta, sa le uram celor din familia Petru bun venit in luminile rampei.

  

1 comentarii:

catalinpetru spunea...

George multumesc frumos, mi-ai facut o surpriza placuta cu articolul.
Ma bucur ca ti s-a parut ok vinul.
O sa revin cu detalii pe site la noi cand apuc.