Muscadet Sevre et Maine sur lie 2013 Château de la Thébaudière (Franta)


Apelatia geografica din apropierea orasului Nantes "Muscadet Sevre et Maine" implica strugurele Melon de Bourgogne (care in ciuda asemanarii fonetice nu are nicio legatura de rudenie cu Muscatul), iar mentiunea "sur lie" semnifica cateva lucruri: maturarea pe strat de drojdii cel putin peste iarna; ca este imbuteliat dupa de a treia saptamana din martie si ca vinul e nefiltrat, tras direct de pe drojdii. 


Denota o culoare alb-galbuie, nu prea intensa. Vine cu arome de rozmarin, indicii amarui, mere si o adiere exotica, de aer de mare. In rest: mere si lamaie, gust robust, plin, lemonat, usor picant pe final. Cei 12 % alcool plaseaza vinul intr-o zona colocviala, iar gustul iti spune foarte clar la ce e bun: pește si alte vietati marine sau fluviale. Aciditatea nativa taie prin orice. Nu are elevatia unui Domaine de la Follette, de exemplu, insa e un vin care nu face de rusine apelatia. 
81 pct. 

As mai vrea sa spun ca aceste vinuri trebuie judecate in contextul lor. Sunt licori a caror utilitate in asocierea gastronomica potrivita este clara si asumata. Pentru asta sunt facute. Daca vrem sa le consumam de unele singure, precum un chardonnay baricat sau sauvignon de lumea noua, atunci nu o sa le facem niciun favor. Insa cu o niste scoici, cu o bucata de ton sau cu o scrumbie fripta sau prajita- alta treaba!

As mai putea sa zic ca l-am luat de la celebrul magazin britanic Laithwaites, cu vreo 9 lire. Dar as minti, desi se gaseste acolo, pentru ca l-am luat din Lidl Romania cu 19,99 lei. 

0 comentarii: