Sauvignonasse 2012 Crama Bauer

Sauvignonasse este de fapt Sauvignon vert sau Friulano in Italia. Este des confundat cu Sauvignon blanc, mai ales datorita morfologiei plantei si a frunzelor. Dar vinul e cat se poate de diferit. Daca la Sauvignon blanc vorbim de un vin semiaromat, la Sauvignonasse vinul e mult mai rezervat aromatic, aducand mai degraba izuri florale si minerale. 

Cel de la Crama Bauer din Dragasani pare extrem de tipic, din acest punct de vedere. Nu este un vin complicat, dar avand in vedere ca are doi ani la bord, se tine foarte bine si cred ca are inca tot pe atat de trait bine.
Cum il mirosi te izbeste un iz mineral pronuntat, ca de pietre ude, cap de chibrit, treburi de soiul asta. Din adancuri se ridica o aroma de mere verzi, care nu prea lasa locul la altceva. In gust e cat se poate de crocant, in sensul unei muscaturi zgomotoase dintr-un mar verde si tare. Finalul e destul de lung, usor picant. In timp aroma minerala se disipa, lasand sa se intrevada ceva flori albe si fructe mai galbene si pe cat der coapte se poate la 0,8 gr/l de zaharuri. Stati linistiti, citricul dezlantuit nu pleaca nicaieri. Eu zic sa-l primiti inauntru si sa-l omeniti cu ceva de mancare. O saramura nu prea picanta de crap salbatic, par exemple/zum Beispiel.  

E un vin interesant si nu tocmai comercial, unde mai pui ca are doar 11,5% alcool. In ciuda sau in pofida acestul amanunt, vinul are robustete, e inchegat si cred ca de aici i se trag promisiunile de invechire. Plus vii vechi, know-how...
Mi-a amintit de o mustoasa de Maderat, de-a lui Balla Geza, din vechimea mare (2005, 2006), dinainte de tara minunilor selectionate. 
Asadar...IG Dealurile Olteniei, 2012, 1730 sticle produse, 30 lei de la vinpremium.ro (apropos, bantuie niste reduceri pe acolo), vin perfect de năduf, 83-84 pct.