Nadir 2013 Brut Petrovaselo (Romania, Italia)

Iata un spumant din pinot noir, deci un blanc de noir, cum se spune. Fermentatia primara a fost realizata in Romania la Petrovaselo (jud. Timis), iar cea secundara in Italia, avand de a face cu un spumant realizat dupa metoda charmat, adica cu fermentatie secundara in tancuri si nu in sticla. 
Daca spumantul lor din chardonnay se numeste Zenit, iata ca cel obtinut din struguri rosii se numeste Nadir.
Nadir...cand am mai cautat eu in DEX cuvantul acesta? Ah, da, pe cand eram in liceu si ma trudeam la limba si literatura romana cu Ion Barbu si al sau Joc secund. Ia zi, maestre!

Din ceas, dedus adancul acestei calme creste,
Intrata prin oglindă în mantuit azur,
Taind pe inecarea cirezilor agreste,
In grupurile apei, un joc secund, mai pur.

Nadir latent! Poetul ridică insumarea
De harfe resfirate ce-în sbor invers le pierzi
Si cantec istoveste: ascuns, cum numai marea,
Meduzele când plimba sub clopotele verzi.

Daca imi amintesc bine nelipsitele comentarii din critici celebri, nadarul avea sensul de lume din adanc, de esenta ascunsa. Poate asa o fi, la poeziile acestea ermetice, e vorba de ce metoda deconstructivista alegi. In fond din astronomie aflam ca nadirul este "punctul de intersecție dintre verticala observatorului și sfera cerească, situat imediat sub observator. Nadirul este diametral opus zenitului"(de la wikipedia cetire). Daca zenitul e fix deasupra observatorului, fiind un soi de culme sau apogeu, nadirul ar trebui sa fie adancul, abisul. Sa fie primit, zic eu, merge un blanc de noir pe post de nadir adanc si intunecos, teluric. In fine, pe cat de teluric poate fi un vin care face spuma si bule, si pe care oamenii imbujorati si veseli il deschid la aniversarile lor ori alte ocazii speciale. Ori poate au dorit sa indice pamantul de sub picioarele observatorului bautor, via, terroirul, caz in care ma vad nitel descumpanit, deoarece pe sticla scrie "Product of Italy".
Oricum nu stiu daca la asta s-au gandit cand i-au dat numele, dar aviz amatorilor, daca aveti nevoie de teorii savante despre numele vinurilor voastre, stiti acum unde sa intrebati! Cash si in avans.
Orisicum, vinul e ok,  are o culoare galbuie, bule mici si energice, un nas surprinzator de fructat, pe partea piersicata a exoticului. In gust e suficient de plin, initial cu impresii dulcege, care se pierd datorita carbonatiei fine si aduce tonuri de caise si cocoduse galbene si un final citric-amarui. E un vin greu de baut de unul singur, face pofta de mancare, si cred ca cea mai buna utilizare nu este de welcome drink ci de vin in imediata vecinatate a unor aperitive, daca nu la toata masa. Are 12% alcool si e "vintage" 2013. 
E o cautatura buna la 38 de lei, cat m-a costat la vindor.ro. Am banuiala ca cei de la Petrovaselo (Vigna srl) isi cauta un loc mai degraba pe piata spumantelor decat pe cea a vinurilor linistite. Ori dupa Bendis si acest Nadir cred ca se afla pe directia buna. Sa scrie si produs in Romania pe ele si n-o sa mai am ce carcoti.



0 comentarii: