Neptunus Shiraz Limited Edition 2011 Halewood (Romania)

Ma scuzati, dar am simtit nevoia sa adaug numele tarii dupa numele vinului, nu de alta dar unii pot fi bulversati.
Halewood isi continua seria figurilor mitologice cu acest Neptunus de la Murfatlar (partea de vest- Cernavoda). Si coloritul etichetei induce ceva acvatic, numele e ok, bate cu imaginea Murfatlarului, chiar daca sa tot fie 60-70 de km de la vie pana la mare. Asta e ok si piesele din puzzle se potrivesc.
Ce nu inteleg e altceva. Pentru ca iconografia sa fie coerenta ar fi trebuit sa scrie pe eticheta Poseidon si nu Neptunus. Pentru ca toate celelalte denumiri ale vinurilor de la Halewood sunt pe partea greaca a mitologiei- Rheia, Theia, Hyperion, Kronos. Ori  Neptunus e roman. Poate un syrah ar fi Poseidon, shirazul ducand spre lumea noua antica- adica Roma. Sau cine stie, poate au de gand sa scoata atatea vinuri incat nu le va ajunge o mitologie. Doamne-ajuta! Dar oare chiar o sa-i ajute, avand in vedere ca-i vorba de...concurenta? In fine...

Neptunus, un vin care are nevoie de mult timp, de o aerare sanatoasa ca sa scape de o tusa sangvinica, de carne macra prea evidenta ca sa fie agreabila. Am mai simtit asa ceva la un vin portughez, din cele incercate recent. S-ar putea sa fie ceva tehnologic. Oricum, dupa aceasta, se transforma in ceva bun, baubil, fara insa a avea carnea unui syrah de Rhone (sa zicem). Nitel usuratic, tinerel, cu piper foarte evident, cacao, sare, plastelina. In gust se simt coacaze si eucalipt, catifelat, cu oarece suculenta, destul de bine centrat, pe ansamblu. 85p (45 lei, winery-outlet.com). 
Cred ca, in timp, odata cu maturizarea plantatiilor de syrah din patria noastra draga, vom putea vedea syrah/shiraz-uri autohtone uimitoare.  Iar acest Neptunus se anunta unul dintre ele.

0 comentarii: