Un Rioja impaciuitor, Lealtanza Reserva 2005

Nu cred sa existe om care sa spuna ca acest vin este rau. Poate sa fie tractorist, obisnuit doar cu vinul din hibrid sau om fin, jongland cu distinctii old vs new world style. Nu conteaza. Acesta este un vin rosu sec bun, oricum ai lua-o. Si cred, oricat de diferiti ar fi oamenii aflati fata in fata, cu paharele in mana, constatarea la unison a "bunatatii" licorii in cauza, e un lucru sigur! 
Daca crianza din 2007 mi-a placut mult, Reserva mi-a definitivat opinia ca acest producator din Rioja sta de partea buna a vietii. 
Culoarea este destul de tinereasca, in al sau rosu-rubiniu, imbinandu-se, straniu, atat tuse violete cat si intr-o masura mai mica- nuante mature, caramizii. Nasul este deosebit de complex. Poti sa-ti petreci o dupa amiaza de duminica doar mirosindu-l si observand cum se schimba mirosul in timp. De la arome compacte, inchise, de cutie de lemn, tabac si mina de creion, denota apoi tuse de cafea, fructe negre de padure, sos balsamic, trecand prin gramezile de condimente-pudra din medinele arabesti si pana la miresme generoase, florale, de levantica si alte ape de colonie de pe vremea bunicii. De altfel, acest melanj parfumat, denota maiestria enologilor dar, pe de alta parte, un indiciu aromatic al timpului petrecut in baric.
Gustul e plin, mare, cu atac viguros, cu cirese negre si coacaze, cu cremozitate, tanini polisati, emancipati, si pe fondul unei vivante aciditati si al nivelului de alcool (moderat:13,5%) apar, cand iei prima inghititura, impresii amintind de efervescenta mineralizata si intepatoare a unei ape minerale. Tot pe final, se interpun straturi de fructe rosii, care deturneaza usor sensul vinului de la un sfarsit dulce, de fructe confiate. In schimb, condimentele creaza un efect tonic, de finete, care poate da dependenta.
Apoi acesta reserva face de rusine producatorii din lumea noua, cat si pe unii din Romania, care scriu reserva pe un vin de anul trecut: 18 luni in baric, apoi 3 luni in budane mai mari, pentru stabilizare, imbuteliere si 15 luni in sticla, inainte de a fi aruncate in lume. Toate acestea pentru a livra un vin matur, baubil acum, dar (sunt sigur!) si peste 5, poate si 10 ani, in functie de conditiile de pastrare.
Nu stiu cu cat se va comercializa acest vin in Romania, unde si-a gasit un importator in Budureasca, presupun ca undeva peste 60 de lei, pret la care, prin complexitatea specifica unui Rioja mai degraba old-school, poate face de rusine niste vinuri de top romanesti. 
90 pct.

0 comentarii: