Micul ghid al consumatorului de vin (editie de vacanta)

Stiind ca ideile bune nasc emulatie, am constatat cu satisfactie ca Micul ghid al consumatorului de vin si-a gasit completarea si continuarea la alte adrese virtuale. Asa ca trebuie sa plusez. 
Cum fiecare om este ocazional turist se naste intrebarea cum sa alegem o sticla de vin dintr-o tara straina? De fapt, intrebarea ar fi "cum sa alegem un vin despre care nu stim nimic in prealabil si totusi sa micsoram riscul de a ne pacali?"

Nu exista metoda infailibila, dar iata cateva sfaturi:
- Evitati magazinele litorale, chioscurile, etc. Daca totusi sunteti la un hotel din mijlocul salbaticiei, care are doar un mic boutique si tineti mortis sa cumparati de acolo o sticla de vin- alegeti ceva de data recenta, foarte recenta, daca e posibil, in ideea de a minimiza riscul ca vinul sa fie, cum ar spune parintii nostri, "casat". In atare conditii nu dati mai mult de 10 euro, decat daca o eventuala paguba nu va amaraste prea mult. In plus, astfel de magazine pot practica un adaos comercial destul de mare. N-am inventat noi specula turistica, sa nu ne amagim.
- E alb, sec si chihlimbariu/auriu intens? Nu-l luati!
- Daca sunteti intr-o zona urbana, cu hypermarketuri sau magazine specializate de bauturi atunci alegerea devine mai putin riscanta, atat sub aspectul finantelor, cat si asupra calitatii vinurilor. Parerea mea, care e si modul in care achizitionez astfel de vinuri "in blind", este: nu cumparati vinuri foarte ieftine. E ridicol sa cari dupa tine mii de kilometri o sticla de 2 euro. Nu va avea tipicitate, nu va oferi satisfactie, alta decat sa va aminteasca de vacanta petrecuta in acea tara.  Daca luati vinul pentru el insusi si nu pentru limba etichetei, atunci va recomand pragul minim de 10 euro. 
- Uitati-va la sticla! Arata bine, adica sticla e grea, de calitate, eticheta nu e foaie xerox printata la hp-ul cu jet, capisonul e din plastic laminat, sau chiar materiale metalice? Ei, aceste aspecte superficiale sunt adesea o indicatie a calitatii vinului. Cine face vin bun va folosi si produse-accesorii de calitate, cel mai adesea. 
- Un prieten, traitor de ceva vreme intr-o alta tara, imi povestea metoda lui, aparent infailibila: alegea sticla cu punt-ul cel mai adanc. N-am aplicat-o, dar daca a functionat pentru el...Ah, daca va intrebati ce-i acela un "punt", ei bine- e adancitura din fundul sticlei, ok?
- Alegeti un soi local, daca au. Pana la urma, turistul se duce pe alte meleaguri ca sa experimenteze lucruri inedite, nu sa-si manance pachetelul de acasa cu sarmale facute de mama.
- Nu credeam sa spun asta, dar: daca pe eticheta sunt lipite mici stickere, cu distinctii la IWC sau Decanter, Vinales, etc.,  sa stiti ca in general e de bine. De exemplu in Corfu am luat un vin care s-a dovedit minunat, bazandu-ma doar pe calitatea sticlei si pe o bulina care anunta un scor mare dat de marele critic Robert Parker. Se mai intreaba unii de ce sa inscrii vinuri in concursuri si ce rost are sa le trimiti la critici de vin...Pai ce sa aleaga bietul ignorant cu palariuta de soare si bermude, care mai are 5 minute pana la imbarcarea spre casa, din duty free?
- Daca aveti wifi pe undeva (si desigur un dispozitiv capabil) cautati pe google. Ma indoiesc ca vinul indeplinind conditiile de mai sus va fi rau, dar poate va bantuie o alta intrebare, anume cat de bun poate fi? Bine, ideal ar fi sa cautati de acasa niste chilipiruri pe net, sa salvati fotografiile licorilor pe telefon, ca sa le reperati mai repede la raft, sau sa le aratati cavistului, daca aveti asa ceva in drum. Asa am facut in Spania si n-am dat gres (doar un albarino mi-a ranit sentimentele, dar tocmai pentru ca n-am respectat regulile de mai sus:).
- Daca sunteti in tari respectabile dpdv al vinului, gen Franta, Spania, Italia, faceti un efort si cautati un magazin specializat, care n-ar trebui sa fie prea greu de gasit, mai ales in zone turistice si intrebati vanzatorul. Sunt sigur ca are sugestii bune de dat. Apoi as merge chiar un pic mai departe: alegeti vinuri din zona, e si o chestiune de respect, pana la urma. Parca nu merge sa vizitezi campurile de levantica din Provence si sa te intorci de acolo cu o sticla de Bordeaux.
- Daca aveti metode personale dupa care alegeti vinurile din vacanta, indiferent cat de funky sunt, as fi chiar curios sa le aud.

3 comentarii:

Dan spunea...

Promit sa (nu) mai plusez..:) Oricum la asta cu vara nu m-as fi gandit, pentru ca vara de obicei conduc in concedii si ghidul meu ar fi fost foarte scurt: nu beti vara in concediu..:)

Aia cu poze si stickere IWC, Decanter etc, este din aceeasi categorie cu : "daca ajungi in Congo mananca la Mc'Donalds"..:))

George Mitea spunea...

Pai, Dane, sta omul pe terasa camerei de hotel vede ape turquaz, palmieri si chiparosi, e cuprins de beatitudine si sa nu bea un paharel? Ce concediu mai e asta?

Iar de Congo, parerea mea e ca stickerele sunt o incompleta si firava indicatie a calitatii. Dar cand nu stii nimic despre vinurile de acolo orice ajutor e bun. Probabil, in Congo fiind, as alege un lichior de banane medaliat la IWS sau asa ceva:)

Dan spunea...

Iti dau dreptate...exista cazuri cand stickerele au utilitatea lor evidenta.
IWS-ul african probabil cu mai putine jocuri de interese decat cele occidentale..:)