Panseuri la sfarsit de saptamana

Lidl. Cum oare poti sa vinzi, in Romania, unde se vorbeste limba romana si se injura tot in aceasta melodioasa limba, un vin care se numeste Tenuta Pule? Adica nimeni din tot Lidl-ul, cei 7 sefi care trebuie sa semneze si sa verifice, nu si-a pus aceasta intrebare? Unde mai pui ca e un Amarone, la un pret deloc modest, vin de ocazie speciala. Cum sa te duci la ziua soacrei sau a nasei cu asa ceva? Pe langa acest aspect, observ ca Lidl a cam luat-o razna cu vinuri romanesti de 70-80 de lei, de la crame noi, necunoscute publicului larg, chestiuni care contravin insusi conceptului de business pe care il are lantul de magazine amintit. Nu stiu de ce am impresia ca s-a romanizat managementul. Adica ai Bordeaux, Cotes-du-rhone, Alsacia si alte zone renumite la preturi incepand cu 10 lei si -badabim-badabum- tu vii cu niste vinuri romanesti necunoscute care costa de 5 ori mai mult?! E irational.


Grindina din Dragasani. Am cititi comunicatul producatorului din Dragasani care a ramas fara recolta 2014, sau in fine, aceasta va fi foarte redusa. Pe langa caracterul regretabil al acestor evenimente meteorologice, pe langa munca depusa si dusa pe apa sambetei (sau a Oltului), remarc ca e prima oara cand un producator de la noi comunica si altceva decat marete victorii la concursuri sau lansari de vinuri/rebranding/evenimente pe care le gazduieste sau la care pune umarul. E prima oara cand se comunica un dezastru. Iar tonul si stilul gasit pentru aceasta comunicare e foarte bine ales. Profesionist de la primul caracter pana la punctul de final. Denota eleganta chiar si in fata dezastrului, atitudine demna de sangele nobil al proprietarilor. Bine ar fi fost sa se exprime aceeasi eleganta si acum doi ani, cand o mana de bloggeri au primit invitatia de a fi jurati intr-un concurs organizat de o revista de la noi si sponsorizat de asociatia producatorilor din Dragasani. Am fost jurati cam o saptamana, pana cand am primit un mail plin de scuze de la organizatori, cum ca din pricina refuzului sponsorului de a ne suporta, se vad nevoiti sa-si retraga invitatia. (later edit: daca ne-o fi ametit organizatorul si sponsorul e curat ca lacrima, n-am de unde sa stiu, stiu doar ce mi s-a comunicat din partea organizatorului). Si in caz ca va intrebati, nu, din ce stiu, Berbecutio nu a fost invitat atunci. Oi fi eu o fire mai dificila, dar trec greu peste asemenea treburi. Pe de alta parte, observ ca unii din blogerii cu care am fost in aceeasi oala au o memorie mai selectiva. E ultima oara cand refermentez trecutul, oricum. Sper sa n-am parte de comentarii de tipul "mortu-i pe masa si tu-ti amintesti de aia zece lei pe care nu ti i-a dat inapoi acum 20 de ani". Una-i una, alta-i alta. Pacat de munca lor, ca sa zic asa, si pacat de admiratorii cramei care nu vor apuca sa guste cramposia si novacul 2014. Sa fie sanatosi si sa aiba puterea s-o ia de la capat, asta le doresc eu.

Ce Dumnezeu se intampla cu rose-ul romanesc? Nu stiu cum se face dar anul asta parca scopul principal al producatorilor romani a fost sa faca rose. Atatea vinuri de aceasta culoare bune, seci, racoritoare, bine proportionate, n-am vazut decand sunt. Pe langa clasici, foarte bine asezati cu recolta 2013, iata ca si nou venitii, sau cei din linia a doua, au fost capabili de expresii respectabile si poate cel mai important, bine pozitionate in raport nu numai cu piata romaneasca, ci si cu aia mare si globala, cat de gripata o fi ea. Ma gandesc la Vladoi, Apcovin, Vinca, Takacs, multe mici si bune, ba chiar si diferite in stil. Sigur, unii ar spune ca o explicatie ar fi ca sunt vii tinere si e mai facil sa obtii un rose din ele decat sa incerci expresii mai serioase, mai elevate, dar chiar si asa...E bine.

Adio, dar raman cu tine, draga Vinul.ro! Dupa mai bine de patru ani, colaborarea mea (de fapt a noastra- a bloggerilor care umpleam o pagina cu recomandari de vinuri) a luat sfarsit. In mod tacit. Nu ni s-au mai solicitat "operele" si cu asta basta. No harm done. Oricum, dupa o oarecare scadere de calitate la inceputul anului, poate si datorata plecarii redactorul sef, ranforsati cu cateva nume noi, Vinul.ro a inceput sa fie iar plin de review-uri de vin. Bravo! Pacat ca sunt in mare parte prezentari de portofoliu a unui anume importator. Dar...e bine si asa. In fond, in aceasta apocalipsa a presei de print, e laudabil ca mai au inca puterea si motivatia sa apara!  

Va doresc un sfarsit de saptamana cat mai zen!

3 comentarii:

Silviu spunea...

E funny si nu prea sa citesti cand o varianta cand cealalta.

Ca sa fiu sincer - daca m-ar face cineva in toate felurile,cum are obiceiul Mihai, nu cred ca as putea sa il invit sa fie membru in juriul unui concurs sustinut de mine.
Poate ca sunt si persoane de genul asta, bravos lor, eu pot sa zic ca nu am auns la gradul or de toleranta (ca sa nu folosesc un termen cu conotatii bisericesti)

Cat despre comentariul cel putin rautacios al lui Mihai- citez din memorie "dupa sufletul omului" - aici zic ca se depasesc anumite limite, tipic romaneste.

Pe de alta parte, nu pot sa nu ma intreb, ce se tot bate cu pumnii in piept Dan, ca el nu primeste, scrie doar din pasiune etc.

Mi se pare firesc in momentul in care aloci atat de mult timp unui blog, sa vrei sa scoti niste bani din el. Strategia de promovare tine de proprietarul blog-ului.

Felicitari tuturor celor care aloca timp pentru a scrie despre vin - din pasiune, din motive finaciare, sau din orice alte motive.

Suntem pe drumul cel bun, zic eu.
A zis cineva ca o sa fie unul plin cu flori si soare?

George Mitea spunea...

Ai ridicat niște puncte valide. Treaba e încurcată. Noi ne certam în public, ne porcaim și asa mai departe chiar și când nu avem nimic de câștigat. E ca un sport. Oricum nu exista nimic pur în lumea asta. Poate unul sau doua lucruri, dar nu în domeniul vinului sau al scrisului...

Anonim spunea...

...am remarcat ca nu va mai actualizeaza vinul.ro postarile de o vreme. De cand s-a mai ridicat nivelul bloggerilor (evident a unora) si de cand vinul.ro "promoveaza" impreuna cu Vinexpert vinuri romanesti pe fonduri europene....un mizilic de 500 000 Euro :) vorba lui Vonnegut "Asa merg lucrurile"