Luați câte șase, s-ajungă la toată lumea! Arestel Cava Extrabrut Vintage 2011

Acest vin din Lidl, aparut in rafturi ieri, odata cu "saptamana" cu tematica iberica, se distinge in primul rand prin pret: 19,99! In aceasta ordine de idei este cel mai ieftin vin spumant obtinut prin metoda traditionala, extrabrut si vintage pe deasupra (adica e obtinut exclusiv dintr-un anume an de recolta) de pe piata romaneasca. Oricum in Romania problema spumantului vintage e una exotica. Cred ca exista foarte putini producatori care sa puna pe piata astfel de spumante, si cand o fac costa mult, prea mult. Dar nu e chiar atat de important. In fond, in Champagne, vintage semnifica o recolta foarte buna, care nu are nevoie de ajustari, si indica practic o calitate superioara. Spaniolii au preluat si ei aceasta maniera, dar la ei nu reprezinta mare lucru, aruncand pe piata vintage an dupa an. Dar e bine de stiut din ce recolta e vinul de baza, din mai multe motive. O problema a spumantului NV (non-vintage) e ca nu prea ai cum sa-ti dai seama cat a stat prin rafturi. Pana la urma, chiar daca e un vin mai rezistent, si spumantul se degradeaza. Intorcand moneda, tocmai faptul ca are cativa ani in spate (de stat in crama, nu pe raft!) ar putea atrage unii consumatori care prefera un spumant usor invechit. 

Oricum, acest extra-brut tipic catalan, cuvee din Macabeo, Parellada și Xarel.lo, ne este livrat din recolta 2011, are 11,5% alcool si 6 grame zahar rezidual, deci maximul pentru aceasta categorie.
Culoarea e alb-galbuie cu tuse verzui. Perlarea e destul de intensa, nu de o eleganta cronometrica, dar nu se face de ras. Olfactiv, pe langa tuse asteptate de toast si unt, apare si ceva citric-floral (as zice de tipul lamaitei). Gustul e destul de plin, citric, cu lime si secundar- ananas (nu tocmai copt) cu firave inflexiuni minerale, magneziene. Chiar si la temperaturi mai ridicate decat indicatia (6-8 grade) nu devine neplacut, isi pastreaza caracterul citric, de intensitate moderata. 
Am fost surprins de calitatea sa. Fara a reprezenta vreo minune sau vreo opera de arta oenologica, ofera insa o satisfactie racoritoare, la un pret mai mult decat decent.
In fond, suntem pusi in garda pe site-ul producatorului ca- asa nepretentios cum se prezinta- a capatat totusi de-a lungul timpului diverse distinctii si medalii la unele concursuri serioase. 
Este o solutie certa pentru zilele toride cand alte vinuri nu ni se par atragatoare, dar si pentru mese cu peste sau alte vietati marine.
De recomandat!



1 comentarii:

cmaxic spunea...

L-am incercat si eu. Nu e rau. Cred ca o sa mai fac niste provizii, avand in vedere pretul mic.