Spatburgunder Spatlese Trocken 2011 Markus Busch (Germania)


Am cumparat acest spatburgunder (pinot noir) nemtesc, via Florin Jebelian, tocmai din pricina curiozitatii. Este un Prädikatswein ("vin de calitate"),  spatlese (un fel de "cules tarziu"), din Pündericher Marienburg, undeva pe Mosela, de la o crama familiala. Nici nu putem deduce altceva din moment ce "echipa" este formata din Markus, Paul si Hildegard Busch. 
Dupa informatiile de pe site-ul producatorului avem de-a face cu un vin "ultra-sec", cu doar 0,5g/l zahar rezidual si cu o acidiate ridicata: 5,1g/l. 

Dupa debusonare si extragerea dopului lung de tip diam, observam o culoare deloc intensa, deci tipica din acest punct de vedere si asemanatoare cu a unui compot de vișine ușor oxidat. Nu e un rubiniu stralucitor. Nu stiu daca doar sticla mea a fost asa sau asa iese lucrarea in mod original. 
Oricum, olfactiv totul e bine: nas de pământ reavăn, cacao (vinul e maturat in baric), ierburi sălbatice,  lemn dulce. Gustul e previzibil-dar tot la fel de imbucurator- suculent,  viguros, cu not de vișine și cireșe, de fruct copt și proaspăt,  cu un final sec si picant, cu tuse de cherry-cola. 
E un vin de 10 euro, deci nu costa foarte mult pentru un pinot, dar e un unul adevarat, cu aromatica "rurala si cu o "mare "baubilitate", chiar daca avem un procent de alcool respectabil- 13,5%, datorat cel mai probabil faptului ca strugurii au fost culesi tarziu.
84 pct.

0 comentarii: