Estate Argyros Assyrtiko 2013 Santorini si niste vii de neuitat

Sa va spun cateva vorbe despre o prada din Grecia, un vin specific insulei Santorini, un assyrtiko produs de o crama privata, Argyros, infiintata in 1903 si stapanita si astazi de aceeasi familie.
Viile traditionale din Santorini sunt spectaculoase din pricina metodei unice de conducere a vitei de vie, numita "koulara". Nu exista spalieri, araci sau alte asemenea unelte. Via este condusa in cerc, pana cand se formeaza un soi de "coș" care protejeaza planta de vanturile puternice si contribuie la pastrarea umiditatii si a apei de ploaie (atat cat exista in renumita insula vulcanica). Un alt aspect interesant e faptul ca viile din Santorini sunt rezistente la filoxera, geologia particulara a insulei nefacandu-le primitoare pentru ignobila insecta.  
Asadar vinul ne este livrat in gama "Estate Argyros", pretuit la vreo 12 euro, are 13,5%  iar 20% din vin a stat 6 luni in lemn. 
Are o culoare frumoasa, stralucitoare, auriu deschis cu reflexii verzui, si de la primul contact olfactiv descoperi ca vinificatorul a reusit sa exploateze inteligent impresia turistului oenologic despre Santorini. Avem o mineralitate evidenta de pietre si nisip ud, un iz salin, tuse delicioase de piersica, coaja de lamaie si ierburi aromatice.  Gust cu o aciditate mare si textura proaspata, fara a-i lipsi o tusa cremoasa, fructata de piersica si coaja de lamaie conservata, usoar picanta pe final. Un vin foarte bun si care da inpresia de diferit. Consider ca are si un potential mediu de invechire. 86 pct
In final, va conjur, mai ales ca multi dintre dumneavoastra va veti petrece vacanta in Grecia, sa incercati cat mai multe vinuri locale, pentru ca exista o somelarie culturala, o alaturare a specificului. Pestele proaspat, mediteraneean, maslinele, feta, uleiul de masline extravirgin, caldura risipitoare, vanturile marine, calde, plajele fie ele pietroase, salbatice, fie acoperite de un nisip arzator, toate conspira impreuna cu vinurile locului si le fac mai demne de apreciat. Deci, curaj, deschideti portofelul si platiti-va portia de cunoastere senzoriala, mustoasa si nemijlocita a Greciei.