Muscat Ottonel 2012 "Ravak" Domeniul Vladoi

foto: oenolog.ro

Iata un vin capabil de a inspira impresii organoleptice diferite. Am citit trei pareri distincte si in afara descriptorilor gustativi din gama "acid" si "citric", restul- mai ales la nivel olfactiv- difera foarte mult. Sigur... cineva ar putea spune ca lamaita si coaja de lamaie sunt aproximativ din aceeasi familie, ca zarzara "semicoapta", cu impresiile sale acrisoare si putin amarui- poate fi asociata unei pulpe de grepfruit sau ca "boaba de muscat" e un descriptor vag si cuprinzator totodata. Cred ca e un exemplu in care momentul, asocierea si ambianta  pot face vinul sa se exprime diferit. Ceea ce este bine!


Pe mine, muscatul 2012 de le Domeniul Vladoi- podgoria Murfatlar, vinificat in sec, cu 12,5% alcool, m-a intampinat cu o culoare stralucitoare, aurie cu tente verzui,  si un "nas" oarecum bizar, de vana de hrean si mustar, ceara de fagure, coaja de lămâie.  Gustul a fost mult mai previzibil, cu note de para,  mar si  zarzara semi-coapta. In concluzie: baubil si acid. 82 pct, 25 lei.
Etichetele sunt destul de atractive, fresh, dar ar trebui sa existe niste diferente intre ele. Toate albele din gama au aceeasi eticheta, rosiile la fel. Primul lucru la care m-a dus mintea ar fi ca ar putea diferi fructul. Dar in fine, sunt detalii nesemnificative, dar care- dupa cum am aflat de-a lungul timpului- au "darul" sa irite multa lume.

Gasesc ca acest producator nou aparut ar trebui incurajat de iubitorii vinului. Are preturi corecte si vinuri expresive, diferite si cu buna tipicitate de soi.