Le Caprice de Clementine Rose 2013 (Franta)

Avem un rose de Provence clasic, produs de o crama construita in 1997 de catre un antreprenor din domeniul IT. Château Les Valentines detine 35 de hectare, de pe care- inainte de preluare- strugurii erau trimisi unei cooperative. Cum spuneam, acum au resursele sa vinifice singuri. Licorile poarta numele copiilor. In acest caz, aminteste de capriciile domnisoarei Clementine. 
Vinul in sine este un blend obisnuit zonei, de grenache si cinsault, in proportii egale. Are o culoare frumoasa, nu foarte intensa. Aromatic aminteste de piersici, grapefruit roz si capsune coapte. Se simte din nas finetea, aromele avand o naturalete delicata, fina. In gust se continua impresia de finete, de vin balansat, neintruziv, denotand cea mai remarcabila caracteristica pe care 99,99% din rose-urile lumii ar trebui s-o aiba: "duce-s-ar pe gat". Glumesc, dar sunt sigur ca intelegeti acesta simpla dar alminteri greu de obtinut proprietate. Are o remanenta medie, tot in registru fin, citric si reconfortant. Nivelul de alcool e bine echilibrat in acesta ordine de idei- 12,5%. Mi-a placut mult acest rose. 86 pct. Cred ca e foarte potrivit ca aperitiv, poate insotiv de niste chilli umpluti cu branza, poate vinete irlandeze, grisine cu somon, desi- mai in profunzimea mesei- ne putem gandi cu duiosie si la o plachie de crap.
Inteleg ca trei dintre colegii de vinosfera (vin2 si berbecutio) pregatesc pe 14 mai o competitie de roseuri- in care publicul participant isi va vota castigatorul. Ar trebui inclus acest vin printre participanti. E de gasit pe Vinoonline, la un pret bun, avand in vedere calitatile, dar si pretul comparativ din alte piete, mai dezvoltate ca a noastra.

Pentru ca vorbeam de treburi reconfortante sa amintesc ca vinul a mers foarte bine cu expozitia de pictura "I'm turist" a artistilor plastici Tiberiu Bleoancă şi Valentin Neacşu, deschisa la parterul Hotelului Turist din Galati (bulevardul Cosbuc nr. 2) pana pe 9 mai. E plina de prospetime aceasta intoarcere la un fel de neo-realism, dupa atatea abstractiuni artistice uneori vecine cu nerozia. Asa ca daca sunteti in Galati ar fi pacat sa pierdeti acest eveniment.






0 comentarii: