Cateva prejudecati personale

Am anumite prejudecati, recunosc. Cum ar fi ca pamantul este rotund. N-am dovezi, nu l-am vazut din spatiu, n-am vazut toate pamanturile posibile, am doar o cunoastere indirecta, adica am vazut filmari, am citit in manuale. Pur si simplu ti se spune de cand esti mic ca pamantul e rotund. Nu mai cauti dovezi. Accepti ideea ca este rotund si cu asta basta. Daca as fi trait in Evul Mediu as fi fost la fel de convins ca este plat.
Si in domeniul vinului am destule prejudecati. 
Una din ele ar fi ca nu poti face vinuri mari din plante tinere. Asta explica oarecum felul meu ireverentios de a ma raporta la unele vinuri romanesti. Asta e, imi asum propriile neajunsuri!
Apoi am tendinta (si sigur asta nu-i chiar o prejudecata) sa cred ca un producator care scrie pe etichete ineptii si spune la prezentari sau in discursul public tampenii dovedeste fata de potentialul cumparator (cumparator care are uneori fata mea) o lipsa de consideratie. Imi cer scuze, dar am tendinta s-o iau personal. Iata! Inca o mentiune in cazierul meu!
O alta prejudecata ar fi ca e mai usor sa descoperi care e sensul vietii decat sa gasesti o unitate si tipicitate de soi la fetestile negre de pe piata. 
Alta ar fi ca oenologii romani si straini (dar care vinifica feteasca neagra si nu numai) deopotriva au ciudata tendinta de a barica mai mult decat ar fi necesar (dupa parerea si papilele mele neprofesioniste) vinurile obtinute. Ca sa nuantez, nu atat timpul petrecut in baric, cat tipul de stejar folosit si gradul de prajire. 
Apoi prejudecatile mele se combina cu ale altora. Care au tendinta sa ma considere ceea ce nu sunt: un soi de autoritate publica, care ar trebui sa dea judecati depersonalizate si competente (de parca institutiile noastre publice chiar o fac:)). Ei bine, nu! Eu sunt un tip din Galati, fara studii de specialitate (chestiune pe care n-am ascuns-o niciodata, ba chiar e continuu prezenta pe pagina, prin acel disclaimer din subsol), dar care a degustat multe vinuri si s-a "prins" de niste lucruri in domeniul vinului, prin cunoastere intuitiva (nemijlocita, senzoriala) sau discursiva (mijlocita, adica "teoretica", ca sa-i zic asa). Cam asta ar fi. Pe scurt, competenta mea in domeniul vinului este limitata de ceea ce am gustat si am citit, nu de ceea ce am invatat institutionalizat sau de diploma din dotare. Daca e de ajuns sau nu ca sa ma fac ascultat, asta nu e problema mea. Dar e de ajuns ca sa ma exprim, asta e sigur, dupa cum vedeti.

4 comentarii:

Paul Iacobas spunea...

Traim intr-o tara in care am fost educati (in scoala, familie si societate) sa luam de bun tot ce ne zic altii (profesori, parinti, autoritati, media), fara a chestiona viabilitatea spuselor lor sau fara a cere argumente si a le discuta. A argumenta inseamna a avea un dialog, in care nu intotdeauna iesi invingator, si cred ca multi producatori se tem de critici. Eu cred insa ca aceste critici pot fi absolut utile, si ca nu fac decat bine (pe termen lung, si daca ti le insusesti si schimbi ceva). Eu apreciez ca tu scrii cum scrii despre vinuri si sper sa nu renunti la naravul asta. Cui nu-i convine, sa argumenteze, in limitele civilizate ale unui dialog intre oameni maturi si pasionati de acelasi subiect.Sau sa nu citeasca. E o tara libera.Pana la urma toti avem de castigat.Noi, consumatorii, dorim sa consumam vinuri bune la preturi corecte si care sa reprezinte cat mai bine terroir-ul si soiul. Nu sa inghitim orice licoare, la preturi strigatoare la cer.

George Mitea spunea...

Paul, multumesc pentru sustinere si pentru punctul tau de vedere foarte de bun simt.
Sper ca tot mai multe crame vor lua cele pe care le scriu nu ca pe un atac la persoana(juridica:), ci ca pe o parere personala care poate fi insusita (sau nu).

costel spunea...

buna ziua.
eu unul va urmaresc blogul, dar nu stiu la ce va referiti. a fost un conflict "diplomatic" recent cu un producator? despre ce este vorba?
costel

George Mitea spunea...

costel, a fost. dar nu mai reiau, e inutil. cine e membru al grupului oenologie de pe facebook stie despre ce e vorba. E vorba mai ales de o atitudine pe care o speram disparuta, anume a producatorului care ia de guler pe cel care are o opinie contrara. noi sa fim sanatosi si sa ne bucuram de vin!