Exista viata si dupa supermarket: Lidl

Stiati ca...decat sa dati 100 de lei pe vinuri din hypermarket mai bine dati 50 pe vin dintr-un magazin specializat? Satisfactia va fi la fel. Cate vinuri coapte, oxidate, cu arome bizare date de pastrarea necorespunzatoare n-am platit pana acum, incat poate ma intelegeti de ce ma feresc de acest canal de comercializare. Hypermaketul (romanesc) merge doar pentru vinuri de consum, testate, proaspat aduse in raft, asta primesc, merci!

Em incercat doua vinuri din noul lot de la Lidl. Vreau sa remarc in prealabil ca asa se face! Iti aduci un lot consistent de vinuri noi, faci o lansare cu presa de specialitate, pliante, afise stradale, reclama la tv. Asa se face daca esti lant de hypermaketuri, se intelege. Prin contrast, la Metro, exista zeci de vinuri inedite, in general italienesti, de peste 35-40 de lei fiecare, probabil bune, de care nu scrie nimeni, si poate pentru ca viata are obiceiul sa imite arta, nici nu le cumpara nimeni.
Apoi faci lobby cu Vinul.ro. In numarul curent (54) degustarea principala consista din noile vinurile frantuzesti de la Lidl, iar punctajele primite te lasa cu gura cascata. Un  cru bourgeois bordolez de 92 pct la 80 de lei, un Rhone Village de 90 pct la 30 lei (!) deci veritabil campion la rpc, alte cateva sub 40 lei la 86-87 pct, inflatie de puncte, nu alta.
Eu, cititor fidel si om cu frica lui Dumnezeu si a incapacitatii de plata, mi-am zis sa incerc treburile laudate la bani putini. Uite una, uite doua:

Cote de Provence 2011 Rose. 30 lei. Ca in cazul de mai jos n-am retinut cine e producatorul, pentru ca de regula e o succesiune rapida de initiale, semn ca vorbim de cooperative capitaliste de productie, dar nu-i bai, oricum e un Lidl exclusive, nu-i ca si cand il puteti bea si la Marriot. 
Vinul e provensal, nimic de zis, cu nas initial mineral si de cirese, dar trebuie racit bine, pentru ca altfel se dezechilibreaza si ies note neplacute, acetice si spirtoase(desi e moderat alcoolizat la 12,5%). In gust e robust, condimentat, cu arome previzibile de zmeura, capsuni si cirese (nici unele prea coapte). Spicy on the finish. 82 pct, pentru ca imi place stilul, dar cred ca a fost mai vivant in primavara. Sticla e smechera, chestiune la care oamenii astia din Provence se pricep, dar fata de cru classe-ul de care va ziceam acum cateva zile e mare diferenta. A mers bine impreuna cu o aventura, cum e orice rezervare online la Blue Air la pachet cu cateva telefoane cand lamuritoare, cand panicarde. Daca mai avea Tarom zboruri pe acea ruta probabil ca ar fi fost chiar de 84 sau 85 pct!

Valreas Cote du Rhone Villages 2011. 30 lei. Amu' trebuie spus pentru cei mai lenesi cu utilizarea google ca Valreas e un cru de Rhone (pe numele intreg Cote du Rhone Villages Valreas). Ma indoiesc ca in Franta merge ca la noi, sa pui denumirea comerciala ca o denumire de origine, adica vinul sa fie de fapt Dealurile Moldovei cu denumire comerciala "Panciu". Deci ramane asa, da? Nu-i doar Villages, e Valreas. Apropos, au si un Plan de Dieu in oferta, care e tot un cru, nu doar o denumire cuvioasa.
E bun, va zic, are coloana vertebrala a GSM-ului, dar e catifelat, molatic, ca o ligioana care pare adormita pana iti sare fulgerator la gat cu cei 14,5% alcool, ceea ce nu-i o surpriza pentru Rhone. Apoi sa mai zic ca toate accesoriile, de la sticla, la capison, dop (nomacorcul e lux fata de asta), eticheta, tot, tot iti sugereaza o ieftinaciune suspecta si care ma face sa cred ca nu va rezista prea bine, acolo "langa banane sunt, domnu'!", unde l-am gasit. Oricum vinul e bun, cu tuse pamantoase, chiar accentuat minerale, pielarie, treburi din astea pentru maniaci, dar si fructe negre, visine si picanterii, cu morala delicioasa de "ei, na, s-a si terminat?". Temperatura de servire e sensibila, prea rece pare apos, prea cald- te omoara! Deci 84-86 pct. Sunt vag pentru ca l-am incercat cu o exceptionala pastrama de capra si acum nu stiu daca delicioasa si condimentata mancare sau lin curgatorul vin frantuzesc a fost de vina pentru starea de lobotomie feerica resimtita vreo 30 de minute dupa, dar cred ca si merg gura in gura impreuna.

Later edit: in afara consursului va atrag atentia asupra cidrului de Normandia Duc de Coer (4,5% alc, tot Lidl, tot nou, 10 lei/sticla, tot laudat ici-colo) care e neasemuit de...rau! M-am dus ca la pomul laudat si am cumparat trei sticle. Vai de mine, ce gust reductiv, de fructa in putrefactie, sulf la la nebuni, ceva oribil! Au gustat si cativa alti bloggeri, in relas, la hotelul din Urlati, sa le cada plombele, nu alta! Deci...atentie, da? 

8 comentarii:

Dan spunea...

Ahh..nici tu nu le gaseai prin magazin? Ce draku or cauta vinurile langa fructe in spatele magazinului, nu am reusit sa ii dau seama...
Da' de cidru nu ne zici nimic? :)))

George Mitea spunea...

Bine ca nu le-au pus la congelator. Iar de cidru, da mai, am uitat. Nu stiu de ce ca doar am desfacut doua sticle! Pe a treia o las la invechit:) Forever!

sunmirror spunea...

Au si Carrefour un cidru si-un poiré, bunisoare dar ceva mai scumpe.

George Mitea spunea...

Da, stiu, am si scris de poire (din seria Reflets de France) in urma cu cativa ani. Problema e ca, cel putin in raza mea de actiune, sunt aceleasi sticle de ani buni, dar aceleasi, sper ca intelegi. Ori nu mai e o idee buna. Plus ca acum 3 ani costa 9 lei, iat acuma costa 20 si. Politici de pret geniale, nu?

Berbecutio spunea...

Valreas mi s-a parut lipsit de aciditate, dulceag si plat. Deci capra e de vina :)
Plan de Dieu mi-a placut mai mult (tot Cotes du Rhone).

Anonim spunea...

:) asta e gustul real de cidru ! ti-o spun din esecurile personale (cu mere, cu pere si in curand cu struguri).

Florin

George Mitea spunea...

Berbecutio, dacă zici tu aşa...Florin, hai să fim serioşi, am băut şi eu câteva. asta e rău.

BogdanC spunea...

Azi am primit un newsletter de la Chateau classic cu oferta la Château Rollan de By 2009. Pret 17,4 euro. Cam ca la Lidl.