I'm perfectly calm. Calmer than you are.

De ce prefer acest vin mic vinurilor "mari" romanesti? Sau acesta? Sau chiar acesta? Pentru ca sunt un amator snob, fara studii de specialitate, fara sa fiu membru ADAR, si fara sa vreau macar sa fiu, fara sa fiu retribuit de unul sau de altul, desi stiu ca va e greu sa intelegeti de unde atata verb si pasiune pe gratis. Uneori si mie imi e. Stiu, n-o sa-mi depasesc niciodata conditia, n-o sa pot face parte niciodata dintr-un juriu la vreun concurs facut in Romania, n-o sa punctez niciodata cu 94 pct vinul de 13 lei al sponsorului. Si n-o sa stiu ce enzime trebuie puse in vin ca sa aiba culoare rosie purpurie si ce alte treburi ca sa aiba nas de tabac si pielarie, desi vinul e de anul trecut. Pentru ca nu sunt inginer horticultor sau director la vinalcoolurile de ieri si de azi. 
Sunt producatori romani care inteleg utilitatea a ceea ce fac eu si gasca, sau macar inteleg de ce facem ce facem, ne respecta pasiunea. Pentru ei, jos palaria! Dar cei mai multi gandesc "auzi, lamureste-ma si pe mine, de ce va baga lumea in seama atat?" si iti transmite in subtitrare "bai, esti un neica nimeni, fara studii, fara nimic, iti dai si tu cu parerea de acasa despre aciditate si drojdii, si gata ar trebui sa cadem in fund...". Si culmea, mai sunt si din cei la construirea reputatiei carora ai contribuit si tu carand o roaba de pietris pentru soclu! Aia care te invita la evenimentele lor, socializeaza cu tine, te felicita pentru articolele scrise, iti zambesc, ca mai apoi in spatele usilor inchise sa spuna treburi ca cele de mai sus. Well, f*ck you! 
Asta e, suntem o specie mutanta- suntem "consumatorul cu glas", adica nu boul care arunca cu bani prin  magazine pe antimateriile voastre supra pretuite si dupa aia  intra-n turma si tace, ci mai si vorbeste cu alti boi despre asta. Si vorbeste peste tot, fata in fata, la telefon, in reviste, pe bloguri, pe facebook, pe twitter, face galagie nemernicul. "De ce sa dau 25 de euro pe un vin de 90 pct, cand pot sa dau 10?", nu-i nimic iti spalam noi creierul, te invitam la o chermeza, iti explicam cum e cu marketingul, cum 2+2 fac 5, etc. Ce stii tu, pe langa faptul ca nu te pricepi la vin, nici marketing n-ai facut la facultatile alea pe unde ai fost tu.
Dar sa va spun ceva, de final: macar la ceva legat de vinuri sunt specialist si sunt mai ultra-super-mega specialist decat voi, si anume la cheltuirea propriilor bani. And guess what, nu vreau sa le cumpar pe ale voastre, clar? Pentru ca nu sunt suficient de bune pentru pretul cerut. Si o sa continui sa spun cu voce tare asta. 
Dar puteti sa vi le cumparati intre voi si sa va laudati, sa va inchipuiti ca faceti vinuri de clasa mondiala, doar ca nu va vede nimeni.  

PS: comments off, nu vreau sa aud "da' ce ti s-a intamplat, da' cine te-a suparat, etc."