Unsorted. December 2011


Chardonnay 2010 "Bree", Pays D'Oc, Franta, produs de Peter Mertes (Germania). Sticla arata aero-spatial, gen recipient de vodca pentru cluburi. Miroase floral, fructat, cu tonuri gustative de piersica si limonada. Ajuta si faptul ca e demisec. O aciditate mare, usor efervescent. Daca e servit la 10-12C- zaharul iese prea tare pe final, daca e prea rece e total lipsit de corp, de zici ca ai in gura un soi de apa minerala cu arome citrice, gen Aurora (isi mai aminteste cineva?). Un vin nu dezagreabil, dar straniu. Cred ca ar trebui sa scrie "perlant" pe el. 18 lei. Selgros. 75 pct



Byzantium Blanc de Transilvanie 2010, un vin din podgoria Sebes, produs de Halewood, cupaj de gewurztraminer si pinot gris. Nu e foarte complex, dar imi plac vinurile acestea mieroase, suave, care nu fac apel la dioxidul de carbon ca sa para proaspete (supra). E lin curgator, compact, cu arome florale si de fruct exotic. In gust, destul de plin si echilibrat, gasim note acrisoare ca de mar verde sau portocala. Finalul nu e in vreun fel epocal. 25 lei. 79 pct. 




Prahova Valley Spumant Demisec, cu eticheta noua, asadar proaspat si chiar surprinzator. Nasul e floral, untos si drojdios. Merge la deserturi, are clare arome de ananas, citrica moderata cu ceva zahar.  Are o perlatie si efervescenta cam energica initial si neregulata dupa, dar e bun la 20 de lei, in fond e un spumant traditional, fermentat in respectiva sticla, nu vreo nenorocire cu aroma de piersici. 77 pct.


Merlot Varancha, Crama Girboiu, fara an. Aromatic e dens, cu condimente, marmelada, tonuri verzi, vegetale si lemnoase. In gura aduce a compot de cirese cu ceva visine, pare destul de plin, acid, ajutat de zaharul rezidual generos (e demisec). Acelasi aspect devine deranjant pe final, dand impresii usor vulgare, dulcege. Totusi, pe ansamblu, nu este un vin rau la 10 lei, ci chiar bun, avand in vedere cum arata concurenta. Am impresia ca in Selgros de la o anumita cantitate incolo poate fi cumparat cu 5 lei. Aviz amatorilor de chilipiruri. 10 lei. 75.

 


Zarea Spumant Eticheta Rosie, Crystal Collection Demisec- Zic ei ca e spumant fermentat in tanc. Din vin rosu. De fapt, e un soi de lambrusco amabile, de sifon din vin rosu de tara, cu zahar. Am banuit dupa prima gura o virtuala durere de cap. Treaba voastra, eu mi-am facut datoria...60 pct.


Montepulciano D'Abruzzo 2010 "Piccini Christmas", Tenuta Piccini, Italia. Nu-i rau, dar nici bun, in mod particular. E nimerit de Craciun, duhneste a condimente (scortisoara, cuisoare, piper, vanilie) si ciocolata din toate incheieturile. In nas- fructe rosii- in gura fructe negre, carnoase, dulci-acrisoare. Impresie de vin industrial, lucrat cu cap, curat. Asta-i tot. 18 lei. 75 pct.



Braufrankisch 2010, Burgenland, Burgtal Kellerei, Austria. Faceti loc pentru cel mai lipsit de calitati dintre vinuri. Ar putea fi numit ministru. E vin, miroase a vin, are gust light dar vinos, impresii de visina si pruna,  se termina repede. 15 lei in Kaufland. 70 pct.


Raoul Clerget Chardonnay 2010, vin de Bourgogne. Eu sunt de vina. Unul din principiile generale de achizitie este: niciodata, dar niciodata sa nu cumperi vinuri cu apelatie mare la preturi mici. Decat daca te-au sunat Broadbent, Parker, Jancis si Hugh Johnson sa ti-l recomande. Va fi mai rau decat un alt vin, oarecare, la acelasi pret. Si asa a fost. Nasul e crocant, corpul aduce unele plinatati de mar golden, dar se termina rau, cu iz de vin de vinarie, lasand in gura ceva urat, cum numai vinul prost poate. 24 lei. Kaufland. Pass. 67pct




6 comentarii:

Dan spunea...

Piccini il vazusem si eu prin Carrefour, dar mi s-a parut prea ciudata asocierea si prezentarea..:)) Am luat "eticheta portocalie", il desfac in curand.
Era prea frumos cu Bourgogne ala..

George Mitea spunea...

Mie mi-a placut ideea, precum si faptul ca deborda de arome condimentate specifice sarbatorilor de iarna. Dar ramane ceea ce este...In fine, la mine vinurile de sarbatori au fost Apollonio, care sunt dintr-o alta galaxie.

Berbecutio spunea...

Eu le-as fi zis "corijentii din decembrie" la ce medie au. La Clerget cred ca am fost nitel mai inspirat, am luat PN-ul.

George Mitea spunea...

Am banuiala ca media e peste 7, asa ca nu, nu sunt corijenti. Un vin de 10 lei si 75 de pct- e absolut ok.

Anonim spunea...

Bourgognele ofera calitate peste un segarcea, la cetate sau visinescu. E net superior.... descrierea ca ar fi rau este subiectivism....este la fel ca Chablis care costa 50 lei.

George Mitea spunea...

Alte glasuri, alte incaperi...Ce sa zic, asa mi s-a parut vinul in decembrie 2011. Inteleg ca tie ti-a placut mult mai mult. Poate ai incercat alta recolta, poate vinul era mai bine pastrat, poate intalnirea cu el a fost mai bine pusa in scena decat in cazul meu. Oricum, multumesc ca ti-ai gasit timp sa iti expui parerea!